Astenia de primăvară, cum ne afectează trecerea de la iarnă la primăvară?
De ce ne simțim adesea atât de obosiți și epuizați și ne lipsim de impuls, în ciuda dispoziției pozitive mult așteptate de primavară? Acest fenomen este cunoscut sub numele de „astenia de primăvară”. Deși nu este o boală, medicii sunt foarte familiarizați cu ea: organismul se adaptează la schimbările vremii și orele de lumină din ce în ce mai lungi.
Ritmul corpului se schimbă, iar cantitatea tot mai mare de lumină solară provoacă modificări hormonale în organism. Dar iată vestea bună: această pierdere a formei va dura cel mult câteva săptămâni – și apoi puteți trece în sfârșit la viteză maximă înainte! Este important să redăm organismului primăvara ceea ce i-a lipsit pe timpul iernii: soare, aer curat și o dietă bogată în vitamine.
Astenia de primăvară este cauzată de scăderea concentrației de beta endorfine din plasma sangvină. Beta endorfinele sunt hormoni care, în concentrație ridicată, induc o stare de bine şi au o acțiune calmantă. Pentru persoanele cu un temperament melancolic sau coleric, schimbarea de sezon poate să declanşeze o tulburare depresiv-anxioasă
Simptome care anunță astenia
- O stare de oboseală care diferă de oboseala zilnică.
- O stare de slăbiciune aproape continuă.
- Senzația de lipotimie (starea de leşin).
- Mişcările par a cere un efort suplimentar.
- Efortul intelectual este mai epuizant decât în mod firesc.
- Amețeli uşoare.
- Nesiguranța în anumite mişcări.
- O stare de tremur interior.
- O stare de nervozitate.
- Te mobilizezi mai greu să duci responsabilitățile zilnice la bun final.
Soluții ca să combați astenia
- Cât mai multă mişcare în aer liber!
Exercițiile fizice efectuate în parc, alergările uşoare, plimbările sau orice activitate care-ți pune sângele în mişcare luptă împotriva asteniei de primăvară. - Ai grijă la ceea ce mănânci!
Alimentele crude sunt esențiale pentru a asigura energie organismului, de aceea ai grijă să introduci în fiecare zi cât mai multe crudități. Dar nu uita nici de grăsimile sănătoase şi carbohidrații complecşi care sunt esențiali pentru buna funcționare a corpului. - Dormi cel puțin 7 ore pe noapte!
Respectă programul de somn - Adoptă o gandire pozitivă
- Bea un ceai verde sau un smoothie verde dimineața!
Sursa: hellosanatate.ro