Adaptarea mobilierului la bolnavii de reumatism
Importanta confortului creat si oferit de locuinta si beneficiile unei adaptari ale acestora necesitatilor noastre este din ce in ce mai ridicata, cu atat mai mult atunci cand printer membri familiei se regasesc bolnavi cu nevoi special. Reumaticii manifesta o dificultate ridicata fata de efortul fizic, fiind important felul in care se odihesc atunci cand stau. Reumaticii petrec mult timp sezand, de aceea trebuie adapteze scunele si mobilierul de sezut necesitatilor lor.
Avand in vedere lipsa de exercitiu, care contribuie la scaderea fortei musculare a bolnavilor de reumatism, acestia adesea ridica cu greutate piesele de mobilier. Acest lucru trebuie avut in vedere atunci cand se hotaraste greutatea scaunelor.
Este indicat sa evitati scaunele prea scunde si prea moi; Sunt de preferat cele cu un sprijin solid pentru spate, umeri si cap. Atentie, nu va asezati pe scaune scobite la mijloc. Scaunul poate fi modificat pentru a se potrivi mai bine, inaltandu-l pe blocuri de lemn sau punandu-i o perna la spatar.
Persoanele cu genunchii sau soldurile intepenite au nevoie de scaune mai inalte. Acestea trebuie inaltate atat de mult cat este nevoie pentru a se permite asezarea intregii talpi pe podea – fiindca orice plus de inaltime face ca picioarele bolnavului sa atarne, ceea ce cauzeaza amorteala si neputinta.
Sprijinitoarele pentru brate fac scaunul mai confortabil si ajuta foarte bine persoana sa se ridice .Acestea trebuie sa fie la inaltimea coatelor si usor de apucat. Cand va ridicati, apucati bratele scaunului si apasati-le, nu va sprijiniti in pumni pentru ca aceasta ar putea sa va raneasca degetele.
Unele scaune au arcuri speciale sub sezut, care ajuta ridicarea.
Atunci cand cumparati un scaun nou, asigurati-va inca din magazin ca acesta are calitatile necesare (inaltime, brate , spatar, sezut si spatar potivit, material solid etc).
Un scaun bun nu poate desigur vindeca artrita, dar cu siguranta va reduce durerea si disconfortul.