Alergii de primavara
Este primavara! In sfarsit ne bucuram de vremea mai frumoasa si de zilele mai lungi. Insa primavara multe persoane se plang ca stranuta, le curge nasul, au ochii rosii si inlacrimati sau isi simt gatul inflamat.
Aceste semne indica prezenta unei alergii, adica o reactie inflamatoare anormala sau o sensibilitate acuta a organismului fata de anumite substante numite alergene.
Care sunt cauzele unei alergii?
Responsabili de producerea alergiilor sunt polenul florilor si praful.
Se disting 3 tipuri de alergii sezoniere:
– alergia de primavara cauzata de polenul pomilor si arbustilor – debuteaza la jumatatea lunii martie si se sfarseste in iunie
– alergia de vara cauzata de polenul graminatelor (gazon, fan, secara, porumb)
– alergia de la sfarsitul verii cauzata de polenul erbaceelor.
Cum se manifesta alergiile ?
Asa cum am enumerat si in introducerea acestui articol, semnele alergiei pot fi ochii iritati si inlacrimati, stranuturi, congestia si curgerile nazale si gatul inflamat. Congestia mucoaselor respiratorii superioare favorizeaza infectiile locale, ceea ce poate produce sinuzite purulente, rinite sau bronsite.
Pentru pacientii predispusi, aceasta alergie sezoniera se termina deseori prin crize acute de astm. In general, afectiunea debuteaza in copilarie sau la inceputul varstei adulte si poate disparea o data cu imbatranirea.
Studiile au aratat ca exista si o predispozitie genetica ereditara, astfel ca o persoana care are unul dintre parinti cu o boala alergica prezinta riscuri mari de a dezvolta ea insasi o asemenea maladie. Sa explicam in cateva cuvinte care este mecanismul de producere al unei alergii.
La o persoana sanatoasa sistemul imunitar are sarcina de a apara organismul contra corpurilor straine precum bacteriile, virusii sau toxinele.
La persoanele predispuse la alergii acest sistem de protectie este insa prea eficient si percepe drept periculoase substantele comune precum polenul florilor sau mucegaiul. La contactul cu un alergen, organismul unei persoane alergice produce o mare cantitate de anticorpi (proteine care apara organismul impotriva bolii) care se fixeaza pe anumite celule din tesut si din sange si elibereaza puternici agenti chimici care, circuland prin organism, declanseaza simptomele alergiei.
Cum putem trata alergiile ?
In primul rand, pentru a reduce pe cat posibil aparitia alergiilor trebuie sa identificam factorul responsabil de producerea alergiei (se realizeaza cu ajutorul testelor cutanate sau timbrelor patch-test) si sa evitam contactul cu acesta.
Evitati fumatul si orice alte lucruri agresive fata de caile respiratorii: praful, acarienii sau parul de animale. Daca este vorba despre acarieni trebuie sa aveti grija sa curatati mochetele si perdelele, sa utilizati lenjerii specifice, sa evitati plusurile si sa aerisiti locuinta.
In privinta pisicilor, cainilor sau hamsterilor cel mai bun lucru este separarea de acestea. Cel mai dificil este de evitat polenul. Va recomandam sa nu mai mergeti la tara si sa preferati tarmul marii.
Urmatorul pas este inceperea tratamentului.
Medicul va poate recomanda o serie de medicamente numite antihistaminice care blocheaza receptorii histaminei, o substanta produsa de corp in caz de alergie sau va poate face un tratament de desensibilizare la alergenul la care sunteti sensibili.
Daca sunteti un pacient cu alergie sezoniera, medicul poate eventual sa va administreze o injectie cu cortizon, insa acest tratament are o serie de dezavantaje: poate scadea imunitatea, poate duce la retentie de apa, decalcifiere sau crestere in greutate.