Alunitele
Alunitele, cand sa ne alarmam?
Fiecare dintre noi sau aproape fiecare, avem pe piele alunițe care uneori dau un aspect șarmant fetei sau corpului, alteori deformează, urâțesc.
Ce este de facut? Din ce cauză apar alunițele? Cum se tratează ele?
Alunițele sunt recunoscute a fi micile excrescențe pigmentate la nivelul pielii. În realitate, aceste alunițe sunt de regula tumor benigne și sunt de mai multe feluri: nevii care sunt deformități circumscrise ale pielii de origine embrionară sau evolutivă care survin la orice vârstă dar mai frecvent la tineri, și evoluează lent.
Mai există nevi tuberoși sub forma unor ridicături din planul pielii cu suprafața ca un bob de zmeură sau de mură.
Papiloamele sau fibroamele sunt alunițele care apar în jurul decolteului în general, dupa vârsta de 40 de ani și nu în ultimul rând, mai exista o multitudine de alunițe vasculare, glandulare, în funcție de tesutul din care ele se dezvoltă. Apariția lor nu trebuie să ne alarmeze dar este bine să consultăm un medic dermatolog pentru a primi indicațiile corespunzatoare.
Când ne ingrijoram?
Alunițele survin și din multitudinea de factori genetici, proprii fiecărui individ în parte, apoi pot apărea și din cauza gradului de expunere la soare, al stilului de viață, anumite afecțiuni interne dar și modul de ingrijire a pielii.
Nu excesul de alunițe trebuie să ne alarmeze, ci schimbarea sau modificarea aspectului lor.
Cele apărute la varsta adultă se pot încadra în riscul de precancere sau cancere cutanate. Traumatizarea sau ruperea unei alunițe nu înseamna că induce imediat apariția cancerului de piele.
Semnele care ar trebui să ne îngrijoreze sunt atunci când o alunița ne dă senzația de mâncărime sau de ușoară jenă și își schimbă aspectul.
Prevenire și combatere
Un factor favorizant în apariția cancerelor de piele îl constituie expunerea neadecvată și dozată la soare.
Acest lucru înseamna că în funcție de tipul de piele, se vor folosi creme sau loțiuni de fotoprotectie atunci când se face plaja, se vor evita orele de varf ale radiatiilor UV și se va adapta îmbrăcămintea (pălării cu boruri largi, tricouri, mai ales la copii și la persoane cu pielea sensibila la soare).
Dacă o persoana are alunițe, într-o zonă a corpului care vine în contact frecvent cu o îmbracăminte prea strânsă sau accesoriu (curea de ceas, curea de pantaloni, marginea sutienului, etc.) se recomandă îndepărtarea preventiva a alunitei.