Anxietatea socială
Sunt situații în viața de zi cu zi când ne simțim emoționați – fie că susținem o prezentare în fața colegilor și a șefului, fie că mergem la o petrecere unde urmează să întâlnim pe cineva pentru prima dată, fie că dăm un examen. Pentru o persoană care suferă de anxietate socială, însă, chiar și cele mai banale activități și interacțiuni zilnice pot deveni adevărate provocări. În cadrul acestui articol, vom discuta despre:
Ce este anxietatea socială
Anxietatea socială reprezintă o teamă accentuată cu privire la anumite situații sociale, fiind însoțită de un disconfort emoțional marcant. Cei care suferă de această afecțiune se tem intens și permanent că sunt judecați de ceilalți și, ca atare, încearcă să reducă interacțiunile cu aceștia.
Anxietatea socială mai poartă denumirea de fobie socială, fiind una dintre cele mai întâlnite afecțiuni mintale.
Chiar dacă în anumite situații de zi cu zi putem simți că suntem compleșiți de emoții, așa cum menționam mai sus, acestea sunt normale și nu se traduc neapărat în anxietate socială.
Această afecțiune devine o problemă medicală atunci când interacțiunile sociale de zi cu zi provoacă o teamă excesivă și/sau un sentiment pregnant de rușine, invalidând persoana, conducând-o la întreruperea unor activități sau chiar la neînceperea lor. De exemplu, a completa un formular în prezența altor oameni sau a mânca în public cu prietenii pot deveni acțiuni foarte stresante pentru cineva care suferă de anxietate socială.
Aceasta este o problemă mult mai frecventă decât se credea până de curând: la nivel mondial, milioane de oameni experimentează zilnic anxietatea socială, în diferite forme.