Care sunt factorii care pot cauza probleme de auz adulților și copiilor?
Apariția diferitelor tipuri de boli este influențată atât de predispoziția genetică, cât și de influența mediului, a stilului de viață, a stresului, a vârstei. De-a lungul anilor, organele de simt uman devin supuse schimbării: vederea se deteriorează, gusturile nu mai sunt atât de precise, iar auzul este afectat. În această serie, auzul ocupă un loc special, deoarece simptomele patologiilor nu sunt observate imediat.
Structura sistemului auditiv este complexă și constă din mai multe elemente, eșecul fiecăruia conducând la o scadere a auzului. Auriculul captează și acumulează valuri sonore, pentru pătrunderea lor în canalul urechii, unde timpanul transmite vibratții osiciilor auditive. Din mișcarea lor, semnalul este transmis receptorilor, și de acolo la secțiunea corespunzătoare a creierului.
Următorii factori duc la probleme de auz:
- Elemente de vârstă. La nou-născuți, dezvoltarea defectuoasă a sistemului auditiv este cauzată de gene, prematuritate, intoxicație în timpul sarcinii și traume la naștere. La adulți, auzul se deteriorează cel mai adesea din cauza unei încălcări a functionalității unuia dintre elementele aparatului auditiv. Acest lucru se manifestă, în special, odată cu vârsta: persoanele peste 60 de ani sunt susceptibile la pierderea sensibilității celulelor și țesuturilor urechii și atunci semnalele ajung la nivelul creierului într-o forma distorsionata.
- Boala și infecția. Infecțiile severe, otită și alte boli inflamatorii, adenoidele, ateroscleroza severa, diabetul zaharat și tulburările sistemului cardiovascular pot cauza afectarea auzului la orice vârstă. Unele medicamente au, de asemenea, un efect secundar sub forma pierderii auzului.
- Volum sonor. Sunetele puternice pe termen scurt, zgomotul constant în producția și ascultarea muzicii cu o amplitudine prea mare (volum) afectează de asemenea starea aparatului auditiv. Membranele pot exploda și se poate pierde auzul temporar. Celulele responsabile de percepția sunetului cad, ceea ce duce la scaderea acuității auditiei. Aceasta se numeste traumă acustică.
- Leziuni. În cazul rănilor în zona capului, gâtului sau urechilor, auzul se afla în zona de risc, deoarece aparatul auditiv este un design destul de fragil. Adesea există hemoragii la nivelul urechii interne și timpanului, care afectează în mod direct capacitatea de a auzi în mod normal.
- Canalul auditiv suprapus. În copilărie, urechea poate fi rănită sau pur și simplu blocată datorită introducerii unui obiect străin în canalul urechii. De asemenea, producția excesivă de ceară în urechi poate provoca o problemă auditivă.
Condiţii adverse. Urechile noastre sunt foarte sensibile la temperaturi ridicate şi scăzute, la căderi de presiune. Deci, o lungă şedere în frig poate duce la moartea celulelor şi un salt în apă sau cu paraşuta poate deteriora membranele urechii.
- Sursa: https://www.comenzi.ro