Menu
Pasdur
Fizioterapie si recuperare medicala Oradea
  • Prima pagina
  • Despre noi
  • Servicii
  • Personal
  • Galerie foto
  • Articole
  • Contact
Close Menu
ruttg6
26 iunie 2019

Cauze și efecte ale transpirației excesive

Transpiratia excesiva poate duce la anxietate, chiar depresie, la scaderea respectului de sine si chiar izolare socio-profesionala.

Ce este hiperhidroza?
Hiperhidoza sau transpiratia excesiva reprezinta un raspuns exagerat al glandelor sudoripare avand drept consecinta o crestere a cantitatii de sudoare, peste normal. Atunci cand suntem mai stresati, cand este foarte cald afara, cand facem efort fizic intens este normal sa ne apara pe fata brobonele de sudoare, sa ni se umezeasca palmele sau talpile sau axilele. Exista insa pacienti care indiferent de starea afectiva, fie ca este iarna, fie ca este vara au in permanenta axilele sau palmele sau talpile picioarelor ude. Aici ne referim la o transpiratie excesiva, respectiv hiperhidroza.

Tipuri de hiperhidroza
Vorbim de o hiperhidroza primara sau idiopatica, cand nu putem identifica o cauza probabil venita intr-un context genetic sau vorbim de hiperhidroza secundara unor afectiuni sistemice. Cel mai frecvent se intalneste in cadrul bolilor endocrinologice cum este diabetul zaharat hipertiroidiile anumite tumori localizate la nivelul glandelor suprarenale, afectiuni neurologice si tulburari psihice.

Vorbim de hiperhidroza generalizata sau localizata, cel mai frecvent intalnita. Se localizeaza la nivelul axilelor si devine extrem de stanjenitoare pentru pacient, axilele sunt in permanenta umede, hainele se pateaza, se strica datorita sarurilor continute in sudoare, apare mirosul neplacut datorita cresterii colonizarii bacteriene pe aria tegumentara afectata. Pacientul are un disconfort extrem de mare.

Mai putem vorbi de hiperhidroza la nivelul palmelor, la nivelul talpilor sau extremitatii cefalice. Sunt persoane care transpira abundent pe crestetul capului sau pe frunte sau la nivelul mustatii.

Cum ne poate afecta transpiratia excesiva?
Aceste persoane sunt extrem de constiente de problema pe care o au si incearca sa o ascunda sau sa o controleze, se streseaza foarte tare, stresul declanseaza un raspuns neuro vegetativ si atunci aceste mecanisme neurovegetative stimuleaza mai mult glandele sebacee, iar hipertranspiratia va fi mai abundenta. E ca un cerc vicios, ceea ce va conduce intr-un final la o stare de anxietate, chiar depresie, de scadere a respectului de sine si chiar de izolare socio-profesionala.

Sursa: https://www.csid.ro/

 

Alimente şi băuturi pe care să le eviţi vara pentru a preveni balonarea Hiperhidroza sau transpiratia excesiva – tratamentul prin injectarea cu toxina botulinica

Related Posts

caring-for-your-smile-after-braces

articole

Obține un zâmbet perfect cu ajutorul aparatului dentar!

Pregnant Girl Touching Mouth Sitting On Couch Indoor

articole

Sunteți însărcinată și vă este rău mai mereu?

palcy-vozle-nosogubnyh-skladok

articole

Ai zâmbit astăzi?

Back To Top
© Pasdur 2021
Designed Visual Brand