Menu
Pasdur
Fizioterapie si recuperare medicala Oradea
  • Prima pagina
  • Despre noi
  • Servicii
  • Personal
  • Galerie foto
  • Articole
  • Contact
Close Menu
alzheimer-temprano-y-tratamiento-personalizado-1-1280x720
28 iulie 2020

Despre boala Alzheimer și Demența

Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza de dementa, termen general folosit pentru pierderea memoriei si a altor capacitati cognitive, care devine suficient de severa pentru a afecta semnificativ activitatile cotidiene si scazand abilitatea persoanei de a functiona independent. Boala Alzheimer este cauza a aproximativ 60-80% dintre cazurile de dementa.

Din pacate, termenul de dementa are o conotatie negativa in societatea noastra, asociindu-se nebuniei, ceea ce poate sa arunce un stigmat asupra persoanelor care sufera de aceasta maladie.

Din punct de vedere medical, dementa este un termen generic folosit pentru a defini un set de simptome precum afectarea memoriei si a capacitatii de gandire. Dar termenii trebuie diferentiati.

Cauzele care determina dementa pot sa fie foarte diferite. Nu doar boala Alzheimer determina dementa, maladia Creutzfeldt-Jakob, boala Huntington, boala Parkinson sunt exemple de boli care pot si ele sa fie cauze de dementa. De asemenea, anumite interactiuni medicamentoase sau deficiente de vitamine pot sa determine dementa, dar in aceste situatii, daca se trateaza cauzele, simptomele sunt reversibile spre deosebire de dementa ireversibila datorata bolii Alzheimer.

Chiar daca se fac numerose studii privind eficienta unor medicatii, dementa determinata de boala Alzheimer nu este reversibila, cel putin nu la acest moment.

Alzheimer nu reprezinta o componenta normala a inaintarii in varsta, insa varsta inaintata este cel mai cunoscut factor de risc pentru dezvoltarea bolii, majoritatea persoanelor cu boala Alzheimer avand peste 65 de ani. Cu toate acestea, Alzheimer nu este o boala a inaintarii in varsta – datele arata ca aproximativ 200.000 de americani sub 65 de ani prezinta instalarea precoce a bolii.

Un alt aspect important este faptul ca boala Alzheimer se agraveaza in timp, fiind o boala progresiva, in vreme ce simptomele dementei se agraveaza gradual pe parcursul a mai multi ani. In stadiile timpurii, pierderea memoriei este usoara, insa, in stadiile tarzii, persoanele care prezinta Alzheimer isi pierd capacitatea de a purta o conversatie si de a raspunde la stimuli din mediu.

In medie, o persoana cu Alzheimer traieste 4-8 ani dupa stabilirea diagnosticului, insa, in functie de alti factori, viata poate continua inca 20 de ani.

Boala Alzheimer nu are tratament, insa exista disponibile tratamente pentru simptome, iar cercetarile sunt in derulare. Desi tratamentele actuale pentru Alzheimer nu pot opri boala din progresie, acestea pot incetini temporar agravarea simptomelor de dementa si pot imbunatati calitatea vietii persoanelor cu Alzheimer si ingrijitorilor acestora. In prezent, se fac eforturi la nivel mondial pentru a descoperi modalitati de tratare a bolii, de a intarzia instalarea si de a preveni dezvoltarea acesteia.

Sursa www.reginamaria.ro

5 alimente îți oferă vitamine 12 sfaturi pentru un păr sănătos, adunate de la hairstylişti

Related Posts

girl-detox-fruit

articole

Simți nevoia să faci o detoxifiere? Iată cum!

caring-for-your-smile-after-braces

articole

Obține un zâmbet perfect cu ajutorul aparatului dentar!

Pregnant Girl Touching Mouth Sitting On Couch Indoor

articole

Sunteți însărcinată și vă este rău mai mereu?

Back To Top
© Pasdur 2021
Designed Visual Brand