Factorii care influentează anxietatea!
Este normal să te simți anxios din când în când, mai ales dacă viața ta este stresantă. Cu toate acestea, anxietatea excesivă, continuă și îngrijorarea, care sunt greu de controlat și interferează cu activitățile de zi cu zi, pot fi un semn al tulburării de anxietate generalizată. Este posibil să dezvoltați o tulburare de anxietate generalizată ca copil sau adult. Tulburarea de anxietate generalizată are simptome care sunt similare cu tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă și alte tipuri de anxietate, dar toate sunt afecțiuni diferite.
A trăi cu tulburare de anxietate generalizată poate fi o provocare pe termen lung. În multe cazuri, apare împreună cu alte tulburări de anxietate sau de dispoziție. În cele mai multe cazuri, tulburarea de anxietate generalizată se ameliorează cu psihoterapie sau medicamente. De asemenea, pot ajuta să faci schimbări în stilul de viață, să înveți abilități de adaptare și să folosești tehnici de relaxare.
Anxietatea este o stare de sănătate mintală care poate provoca sentimente de îngrijorare, teama sau tensiune. Pentru unii oameni, anxietatea poate provoca, de asemenea, atacuri de panică și simptome fizice extreme, cum ar fi dureri în piept.
Simptomele tulburării de anxietate generalizată pot varia. Acestea pot include:
– Îngrijorare sau anxietate persistentă cu privire la o serie de domenii care sunt disproporționate cu impactul evenimentelor
– Gândirea excesivă a planurilor și soluțiilor pentru toate cele mai rele rezultate posibile
– Perceperea situațiilor și evenimentelor ca amenințătoare, chiar și atunci când nu sunt
– Dificultate în gestionarea incertitudinii
– Indecizie și teamă de a lua o decizie greșită
– Incapacitatea de a lăsa deoparte sau a renunța la o îngrijorare
– Incapacitatea de a se relaxa, senzație de neliniște și senzație de stres sau de nervozitate
– Dificultate de concentrare sau senzația că mintea îți „devine goală”
Semnele și simptomele fizice pot include:
- Oboseală
- Probleme cu somnul
- Tensiune musculară sau dureri musculare
- Tremur, senzație de tremurătură
- Nervozitate sau să fii ușor de tresărit
- Transpiraţie
- Greață, diaree sau sindrom de colon iritabil
- Iritabilitate
Pot exista momente în care grijile tale nu te consumă complet, dar tot te simți anxios chiar și atunci când nu există niciun motiv aparent. De exemplu, s-ar putea să simți o îngrijorare intensă cu privire la siguranța ta sau a celor dragi sau s-ar putea să ai un sentiment general că ceva rău este pe cale să se întâmple.
Anxietatea, îngrijorarea sau simptomele fizice vă provoacă suferință semnificativă în domeniul social, al muncii sau în alte domenii ale vieții. Grijile se pot schimba de la o preocupare la alta și se pot schimba cu timpul și vârsta.
Când să vezi un medic
O oarecare anxietate este normală, dar consultați-vă medicul dacă:
– Simți că îți faci prea multe griji și interferează cu munca, relațiile sau alte părți ale vieții tale
– Vă simțiți deprimat sau iritabil, aveți probleme cu consumul de alcool sau droguri sau aveți alte probleme de sănătate mintală împreună cu anxietatea
– Aveți gânduri sau comportamente suicidare – căutați imediat un tratament de urgență
Este puțin probabil ca îngrijorările tale să dispară de la sine și, de fapt, se pot înrăutăți în timp. Încercați să căutați ajutor profesional înainte ca anxietatea să devină severă – poate fi mai ușor de tratat devreme.
Sursa: Mayoclinic