Infecţiile respiratorii cauzate de aerul condiţionat
Aerul fierbinte de afară ne toropeşte şi ne face să căutăm cu disperare soluţii de răcorire. Cea mai la îndemâna? Aerul condiţionat. O invenţie genială, care ne face verile mai uşor de trăit şi de suportat. Ei bine, nicio altă invenţie nu ar fi putut fi mai binevenită, dar, pentru că mereu există un dar, folosit în mod abuziv, aerul condiţionat îţi poate face mai mult rău decât bine. Cum şi în ce fel?
Instalaţiile de aer condiţionat produc răcirea şi dezumidificarea aerului dintr-o încăpere. ”Dacă temperatura din cameră este mai scăzută cu 5 grade Celsius faţă de cea din mediul exterior, atunci senzorii termici din piele avertizează creierul ca acesta să declanşeze mecanismele de încălzire şi conservare a temperaturii corpului. Mecanismul? Vasoconstricţie arterială şi capilară, dar totodată scăderea aportului de leucocite şi factori imunitari către ţesuturi.”, punctează medicul homeopat. De asemenea, uscăciunea din aer determină deshidratarea pielii şi a mucoaselor, afectând funcţia acestora de barieră în faţa virusurilor şi bacteriilor din mediul înconjurător. Şi aşa, ne putem alege cu o infecţie respiratorie.
O altă problemă care apare în special în cazul instalaţiilor de aer condiţionat prost întreţinute, este acumularea de bacterii, fungi, acarieni şi diverşi alergeni în filtrele aparatelor. Aceştia ajung în camere şi sunt recirculaţi permanent, crescând astfel riscul de contaminare.
Cine se poate îmbolnăvi din cauza expunerii abuzive la aerul condiţionat?
Cele mai expuse sunt persoanele cu un sistem imunitar dezechilibrat. Acestea pot dezvolta mai uşor infecţii respiratorii şi alergii. De asemena, copiii cu vârste sub 7-8 ani sunt mai sensibili deoarece imunitatea lor nu este atât de solidă.
O altă categorie cu factor de risc crescut sunt persoanele în vârstă sau cele care prezintă diverse boli asociate, ca de exemplu, boli cardiovasculare sau pulmonare.
Manifestările infecţiilor respiratorii generate de expunerea la aerul condiţionat
”Infecţiile respiratorii generate de aerul condiţionat determină o gamă largă de simptome, în funcţie de zonele sau organele afectate. Mai frecvent, întâlnim strănut, rinoree, disfonie, eritem faringian, tuse, în special tuse seacă, dureri la nivelul faringelui, senzaţia de uscăciune la nivelul mucoaselor.”, explică medicul.
”O afecţiune aparte, gravă, care este favorizată de instalaţiile de aer condiţionat, este pneumonia cu Legionella. Aceasta determină febră peste 40 grade, dureri de cap sau musculare, frisoane, tuse seacă şi dificultăţi de respiraţie şi reprezintă o urgenţă.”, adaugă specialistul homeopat.
Sursa: https://perfecte.md