Insomnia o problemă des întâlnită în rândul populației
Calitatea şi durata somnului au scăzut în timpul pandemiei, iar trezirea se asociază cu o stare de oboseală. 43,6% dintre tinerii români dorm insuficient, 34% au dificultăţi la adormire, aproape 10% suferă de insomnie, iar 71,6% suferă de somnolenţă diurnă.
Până la 45% din populaţia lumii are probleme cu somnul. Cele mai frecvente tulburări de somn sunt insomnia şi apneea obstructivă. Insomnia afectează între 30-45% din populaţia adultă. Persoanele cu insomnie suferă de mai multe simptome de anxietate şi depresie decât persoanele care nu au această problemă.
Respiraţia regulată în timpul somnului este esenţială pentru a menţine sănătatea. Întreruperea ei în timpul somnului se numeşte apnee obstructivă şi afectează 4% dintre bărbaţi, 2% dintre femei şi înseamnă dificultatea de a respira în timpul somnului. Netratate, pe termen lung, tulburările de somn vin cu o mulţime de probleme medicale. Este important ca oamenii să înţeleagă că somnul, la fel ca mişcarea, hidratarea, şi nutriţia are un rol în buna funcţionare a organismului.
Sunt trei elemente la care ar trebui să fie atenţi: durata, suficientă pentru ca persoana să fie odihnită şi alertă în ziua următoare, continuitatea, adică perioadele de somn trebuie să fie fără fragmentare. Somnul ar trebui să fie suficient de profund pentru a fi odihnitor. Toate acestea sunt cheia pentru un viitor sănătos pe toate planurile.
Cele 10 condiţii de somn sănătos:
1. Fixaţi ora de culcare şi ora de trezire.
2. Dacă aveţi obiceiul de a face sieste, nu depăşiţi 45 de minute de somn în timpul zilei.
3. Evitaţi ingestia excesivă de alcool cu 4 ore înainte de culcare şi nu fumaţi.
4. Evitaţi cofeina cu 6 ore înainte de culcare. Aceasta include cafeaua, ceaiul şi băuturi acidulate, precum şi ciocolata.
5. Evitaţi alimentele grele, condimentate sau cu zahăr cu 4 ore înainte de culcare. O gustare uşoară înainte de culcare este acceptabilă.
6. Faceţi exerciţii fizice în mod regulat, dar nu chiar înainte de culcare.
7. Folosiţi lenjerie de pat confortabilă.
8. Găsiţi o setare confortabilă a temperaturii (21 de grade) pentru somn şi menţineţi camera bine ventilată.
9. Blocaţi toate zgomotele care distrag atenţia şi eliminaţi cât mai multă lumină posibilă.
10. Rezervaţi patul pentru somn. Nu folosiţi patul ca birou, sală de muncă sau cameră de recreere.
Sursa: Adevarul