Lesinul si deshidratarea
Deshidratarea si starea de lesin sunt printre cele mai frecvente manifestari ale populatiei la temperaturile ridicate.
Odata cu venirea verii cei care circula in mijloacele de transport in comun precum si cei care merg ziua in aer liber cu diverse scopuri, indiferent ca merg pe jos sau in masina fara aer conditionat, risca in special deshidratarea.
Oamenii nu s-au invatat sa consume multe lichide pe zi, consum ce le asigura atat dezintoxicarea permanenta printr-un flux renal foarte bun, o tensiune arteriala propice si totodata sanatatea tesuturilor, apa reprezentand un important mediu de schimb. Odata cu deshidratarea care se produce atat prin transpiratie, se pierd si ioni ceea ce duce la tulburari metabolice importante, cat si respiratorie se produc anumite modificari in organism.
Modificari aparute in organism:
• modificari cardio-vasculare reprezentate prin oscilari le tensiunii arteriale,
• cresterea pulsului,
Alte modificari:
• incetinirea fluxului renal ce predispune la infectii urinare,
• scaderea secretiilor mucoaselor ceea ce duce la impidicarea functiilor fiziologice de curatare sau metabolism (vaginoze, sucarea gatului cu amigdalita si tuse, tulbrari digestive),
• ameteli, cresterea frecventei resiratorii si chiar lesin.
Cu siguranta cei care circula in mijloacele de transport in comun au asistat in fiecare vara la macar un caz de lesin. In spatiile aglomerate exista si o scadere a concentratiei de oxigen din aer ce predispune la lesin.