Obiceiuri zilnice pentru o piele sănătoasă
De-a lungul vieţii, pielea trece prin numeroase transformări. Unele sunt în bine, altele în rău. Modul în care vă arată pielea în orice moment al vieţii depinde în foarte mare măsură de modul în care aceasta este îngrijită.
Pielea se regenerează constant, la aproximativ fiecare 27 de zile. Acest lucru nu înseamnă neapărat că greşelile făcute cu sau fără voie în îngrijirea pielii se şterg după 27 de zile. Unele dintre ele grăbesc procesul de îmbătrânire, care oricum nu poate fi evitat, ci, în cel mai bun caz, întârziat.
Îngrijirea delicată a pielii, inclusiv protecţia solară şi curăţarea blândă, dar şi alegerile sănătoase ale stilului de viaţă pot contribui la întârzierea procesului natural de îmbătrânire şi la prevenirea diferitelor probleme ale pielii.
Deşi nu exista nici o îndoială că genele bune joacă un rol important în a avea un ten radiant, rutinele inteligente de îngrijire a pielii ajuta enorm la menţinerea sănătăţii şi vitalităţii pielii.
1. Protejează-te de soare!
O piele sănătoasă este o piele protejată de soare. Expunerea indeungata de-a lungul vieţii la soare poate provoca în timp apariţia ridurilor, a petelor maronii de vârstă, dar creşte şi riscul unor afecţiuni grave ale pielii, cum este cancerul de piele.
2. Renunţă la fumat!
Fumatul îmbătrâneşte prematur pielea şi contribuie la apariţia ridurilor. Concret, fumul de ţigară inspirat conduce treptat la îngustarea vaselor mici de sânge din straturile exterioare ale pielii, ceea ce reduce fluxul sanguin. Acest lucru scade cantitatea de oxigen primită de piele şi, implicit, de substanţe nutritive importante pentru sănătatea pielii.
3. Curăţă delicat pielea!
Curăţarea zilnică a pielii şi bărbieritul pot influenţa aspectul pielii tale. Pentru a menţine pielea sănătoasă şi luminoasă, este recomandat să o îngrijeşti cu blândeţe
4. Îndepărtează întotdeauna machiajul înainte de culcare!
Dacă dormi fără să îndepărtezi machiajul de pe faţă, vei menţine în straturile superficiale ale tenului toată murdăria şi poluarea acumulate pe parcursul zilei. Acest obicei nesănătos înfundă porii şi poate duce la inflamaţii şi erupţii cutanate.
5. Mănâncă sănătos!
O dietă sănătoasă te ajută să arăţi şi să te simţi mai bine. Consumă cu încredere o mulţime de fructe, legume, cereale integrale şi proteine slabe. Există cercetări care sugerează că o dietă bogată în vitamina C, scăzută în grăsimi nesănătoase şi carbohidraţi procesaţi ar putea întârzia procesul natural de îmbătrânire a pielii, informează experţii de la Mayo Clinic.Totuşi, asocierea dintre dietă şi acnee nu este deocamdată clară.
6. Gestionează eficient stresul!
Stresul necontrolat poate face pielea mai sensibilă şi poate declanşa apariţia acneei şi a altor probleme ale pielii. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Investigative Dermatology, stresul afectează modul în care funcţionează straturile protectoare ale pielii, putând duce la roşeaţă, iritaţii şi riduri.
7. Nu-ţi stoarce coşurile!
Cu siguranţă că este nevoie de voinţă herculiana pentru a rezista tentaţiei de a-ţi stoarce un coş. Este important însă să-ţi aminteşti că acest obicei nesănătos poate agrava lucrurile, ducând la o mai mare inflamaţie, răni deschise şi cicatrici.
8. Dormi cel puţin 7 ore în fiecare noapte!
Nu i se spune degeaba somn de frumuseţe. Cercetările arată că persoanele care nu dorm suficient sunt percepute ca având mai multe riduri şi un ten lipsit de fermitate şi vitalitate.
9. Practica sport regulat!
Se pare că fântâna tinereţii poate fi de fapt o bandă de alergat. Şi asta pentru că mişcarea ajută la menţinerea circulaţiei şi stimulează sistemul limfatic, care luptă împotriva infecţiilor şi contribuie la eliminarea deşeurilor din piele.
Sursa: Regina Maria