Siesta benefică pentru organism!
Siesta sau somnul de după-amiază ar trebui luată în serios de tot mai mulți dintre noi datorită numeroaselor beneficii pe care le are pentru sănătate pe de-a-ntregul, atât pentru corp, cât și pentru minte!
Cât ar trebui să dureze siesta?
Până în 20 de minute
Este varianta ideală, pentru că te încarcă de energie, sporind abilitățile motrice, coordonarea, creativitatea și buna dispoziție. De asemenea, crește timpul de reacție, scade frecvența greșelilor și tine la distantă epuizarea (sindromul burnout). După un somn rapid, îți simți pielea mai proaspătă. Cele 20 de minute nu trebuie depășite, că să-ți fie ușor să te trezești. Specialiștii recomandă chiar să bei o cafea înainte să te culci – cofeina își vă face efectul fix în 20-30 de minute și, prin urmare, la trezire, te vei simți în formă maximă.
30-45 de minute
Intri într-un somn adânc, însă nu închei un ciclu complet, ceea ce înseamnă că, la trezire, pentru aproximativ 30 de minute sau chiar 1 ora, te simți fară vlagă, cu o senzație de mahmureală. Practic, te simți mai obosit decât atunci când te-ai culcat. Abia după ce te dezmeticești, își fac simțită prezența efectele benefice ale siestei: se eliberează hormonul serotonina, un neurotransmițător care produce sentimentul de fericire și inhiba efectele stresului, scade tensiunea arteriala, performanțele intelectuale ajung la cote maxime. De asemenea, siesta scurtă previne dementa – studiile arata că persoanele care, în general, dorm insuficient au mai multe celule beta-amiloid, considerate responsabile de boala Alzheimer.
60-90 de minute
Este cel mai bun somn pentru îmbunătățirea memoriei, întrucât include somnul “slow-wave” (adică etapa de somn profund, fară vise, când activitatea cerebrală și musculară încetinesc semnificativ, iar organismul își reface energia fizică și mentală). Un studiu a arătat că o siestă de 60 de minute crește energia cu până la 10 ore. Poate nu știai, dar un ciclu complet de somn durează 1 ora și jumătate. Cercetările arată că majoritatea pierdem cam 1 ora și jumătate de somn pe noapte, prin urmare o siestă care să acopere lipsa somnului de noapte este tocmai potrivită.
90-120 de minute
Această siestă include toate fazele, inclusiv somnul cu vise (REM) și somnul profund (slow-wave sleep), care, împreună, contribuie la limpezirea minții, îmbunătățirea memoriei și are efect de recuperare a somnului pierdut pe timpul nopții.
Așadar, în urma siestei care include un ciclu de somn complet, nu vei mai resimți starea de inerție la trezire, ci te vei trezi ușor și te vei simți revigorat și plin de viață. Daca însă siesta se prelungește, cresc șansele să te confrunți cu o stare de dezorientare severă, care, de obicei, se instalează la cei care suferă de o lipsă cronică de somn. Nu în ultimul rând, siesta prelungită afectează negativ ceasul biologic, favorizând insomnia și fragmentarea somnului de noapte. Deci, dacă ai probleme să adormi noaptea, specialiștii recomandă renunțarea la siestă.
Siesta diferită pentru “bufnite” și “privighetori”
Cronotipul (ceasul biologic specific fiecărui organism) este, spun cercetătorii, cel mai bun indicator pentru momentul pe care să-l iei în considerare pentru siesta. La ce ora te-ai trezi și la ce ora te-ai culca daca ai fi liber să-ți alegi programul pentru ziua respectivă?
- Dacă ești “privighetoare” (adică, o persoana matinala), te vei trezi în jur de 6 dimineața și vei merge la somn pe la 9 sau cel târziu 10 seara. Ar fi potrivit să-ți alegi siesta în jur de 1.00-1.30 după-amiaza.
- Daca ești “bufniță” (persoana nocturnă), preferi să mergi în pat pe la 1 noaptea și să te trezești în jur de 8 sau 9 dimineața, iar portiță de ieșire, adică dorință de relaxare o vei resimți în jur de 2.30-3.00 după-amiaza, când corpul tău se vă recupera cel mai bine.
Sursa: Regina Maria