Spirulina beneficii
Spirulina are un continut ridicat de acid linoleic care ajuta la formarea prostaglandinelor, cu rol în reglarea tensiunii arteriale, prevenirea si ameliorarea diverselor procese inflamatorii; enzimele continute în spirulina accentueaza vindecarea traumatismelor si metabolismul pielii; clorofila are efect dezinfectant, regenerant; anumite substante continute în alge, cum este polioza diminueaza efectele nocive ale radiatiilor asupra celulelor, accelereaza înmultirea celulelor maduvei osoase si cresc imunitatea organismului, are efect anticancerigen, antioxidant si întârzie apariti fenomenului de îmbatrânire.
Spirulina – Indicatii terapeutice
Datorita continutului crescut în iod, spirulina contribuie la funcționarea optimă a glandei tiroide, reglând procesele metabolice si unele cazuri de hipofunctie tiroidiana.
Algele contin fier, de aceea reprezinta o sursa naturală de suplimentare a fierului în organism, în special pentru copii si batrâni la care deficienta poate provoca perturbari asupra organismului, are efec antianemic.
Spirulina regenereaza prin bogatul sau continut în nutrienti naturali, compenseaza deficientele datorate dietei zilnice, este o sursa valoroasa de aminoacizi esentiali, necesari dezvoltarii organismului aflat în perioada de crestere si dezvoltare.
De asemenea, spirulina este suplimentul ideal pentru regimurile lacto-vegetariene, proteinele usor asimilabile asigurând tot necesarul de aminoacizi esentiali.
Administrata cu o jumatate de ora înainte de masa reduce pofta de mâncare, ajutând la reducerea greutatii corporale, combate obezitatea.
În acelasi tmp, spirulina fortifica, creste rezistenta si stimuleaza sistemul de aparare al organismului , încetineste cresterea si înmultirea bacteriilor, având efect bactericid, bacteriostatic, asigura profilaxia bolilor infectioase, detoxifica, accelereaza procesul natural de purificare si eliminare a toxinelor.
Spirulina scade nivelul seric al lipidelor totale si a colesterolului, scade glicemia la diabetici si ofera protectie împotriva actiunii nocive a razelor soarelui.
Prin aportul de fibre vegetale, spirulina stimuleaza digestia, creste dinamica intestinala, contribuie la dezvoltarea florei intestinale ( Lactobacilus) si prin aceasta la reglarea digestiei.
Spirulina – Precautii si contraindicatii
Este bine sa nu se depaseasca dozele recomandate si sa se înceapa tratamentul treptat pentru a se evita efectele nedorite ale detoxifierii bruste ( tulburari gastro-intestinale, dureri de cap).
Persoanele care sufera de hipertiroidie ( având ca rezultat un exces de iod iîn organism ) trebuie sa consume alge sub forma de tablete numai la recomandarea medicului si doar sub stricta supraveghere.
Spirulina – În cosmetica
Spirulina are o mare putere de penetrare la nivelul pielii, având efect de calmare, regenerare, împrospatare, netezire a ridurilor, reducând porii dilatati, eliminând petele si iritatiile pielii; folosirea periodica reda tineretea si prospetimea tenului.
Cremele pe baza de spirulina sunt indicate pentru pielea sensibila la vânt si la frig – se aplica pe zonele expuse înainte de a iesi afara.
Crema nu se da în strat foarte gros, ci trebuie sa fie lasata sa intre progresiv în piele, pentru ca principiile active din spirulina sa îsi exercite efectul protector.
De asemenea, cremele cu spirulina sunt recomandate pentru pielea îmbatrânita prematur. Tratamentul se face de 2-4 ori pe saptamâna, dupa ce am facut în prealabil un dus cald (nu trebuie sa dureze foarte mult), pentru a fi îndepartate celulele moarte, asa încât spirulina sa îsi poata face efectul. Crema cu spirulina elasticizeaza pielea si accelereaza procesele de regenerare la acest nivel.