Spondiloza cervicala
Spondiloza cervicală: cauze, simptome şi tratament
Spondiloza cervicală – numită şi artrita gâtului – este termenul medical folosit pentru toate schimbările ce intervin în această zonă odată cu trecerea timpului. Durerea cervicală poate fi cauzată de mai mulţi factori, dar cel mai adesea este legată de vârstă, pentru că discurile vertebrale şi încheieturile se deteriorează din cauza trecerii timpului. Spondiloza cervicală afectează peste 85% dintre oamenii trecuţi de 60 de ani şi cauzează dureri şi rigiditate în zona cervicală
Spondiloza cervicală: factori de risc
Factorii de risc includ: vârsta ( spondiloza cervicală face parte din procesul natural de îmbătrânire), ocupaţia ( job-uri care implică mişcări repetitive ale gâtului, poziţii ciudate ale acestuia şi pe timp îndelungat sau muncă fizică susţinută, toate pun un stres prelungit pe gât), leziuni ale gâtului (accidentările anterioare din această zonă cresc riscul apariţiei spondilozei), factori genetici (în anumite familii au fost mai mulţi membri care au suferit de spondiloză cervicală, în altele nu), fumatul (sunt studii care au demonstrat că fumatul creşte riscul apariţiei acestei boli).
Spondiloza cervicală: simptome
Cei mai mulţi dintre aceia care au spondiloză cervicală nu au simptome. Însă când acestea apar, ele includ dureri şi rigiditate în zona gâtului. Uneori, spondiloza cervicală constă în îngustarea spaţiului măduvei spinării şi rădăcinii nervilor care pleacă din coloană spre restul corpului. În cazul în care măduva spinării sau nervii sunt “ciupiţi” de excrescenţele oaselor, se pot experimenta: furnicături, amorţeală şi slăbiciune în braţe, palme, picioare şi laba piciorului, o lipsă de coordonare, dificultate la mers, incontinenţă urinară şi control deficitar al intestinului. În cazul în care măduva spinării sau rădăcinile nervilor sunt presate din cauza spondilozei cervicale, afectarea poate deveni permanentă.