Sunteți însărcinată și vă este rău mai mereu?
Grețurile matinale și vărsăturile sunt normale în sarcină. Acestea afectează între 50% și 90% din femeile însărcinate și apar în general în săptămână 4-9 de sarcină, manifestarea lor atingând apogeul în săptămânile 7-12. Atunci când episoadele de greată și vărsături devin severe și se manifestă nu numai dimineața, ci pe tot parcursul zilei, acesta poate fi un semn că ai o sarcină toxică.
Ce este sarcina toxică?
Sarcina toxică este o afecțiune severă, ce apare la aproape 2% din femeile însărcinate. Aceasta se manifestă prin vărsături continue, care împiedică femeia însărcinată să se hrănească și să rețină fluidele în organism. În cele mai multe cazuri, sarcina toxică poate duce la scădere cu până la 5% din greutate și deshidratare.
Care sunt simptomele unei sarcini toxice?
O mare parte din simptomele sarcinii toxice sunt caracteristice și sarcinii ”normale”. Singura diferență este intensitatea acestora și frecvența lor. De aceea, orice femeie însărcinată ar trebui să fie atentă la manifestarea simptomelor, pentru a ști exact ce masuri să ia și când.
Greață și vărsături
Episoadele de greață și vărsături apar pe parcursul întregii zile. De foarte multe ori sunt continue și agresive că manifestare, producând o mare stare de disconfort viitoarei mămici. Femeia cu o sarcină toxică vomită de cel puțin 3-4 ori pe zi. Frecvența ridicată a episoadelor de vărsături pot duce la deshidratare severă.
Grețuri matinale sau sarcina toxică?
Există câteva diferențe clare între grețurile matinale din sarcină și sarcina toxică. Grețurile matinale debutează în prima luna de sarcină și dispar în luna 3 sau 4. Chiar dacă vin însoțite de episoade de vărsături, acestea nu sunt severe și nici nu duc la deshidratare.
În cazul sarcinii toxice, senzația de greață nu apare numai dimineața, ci pe tot parcursul zilei. Primele simptome încep să apară în săptămână a 6-a de sarcină și dispar după săptămână 21 sau chiar după naștere.
Saliva în exces în sarcina toxică
Atunci când vorbim de o sarcină toxică, viitoarea mămică poate experimenta des senzația de salivă în exces. Senzația nu este declanșată de ceva anume, dar este prezentă la nivelul cavitații orale.
Intoleranța alimentară
Sarcina toxica limitează foarte mult alimentația mamei. Apetitul pentru mâncare scade și o mare parte din alimentele solide sau lichide sunt ”refuzate” de organism și sunt vărsate înapoi. O mare parte din mame ajung în imposibilitatea de a se hrăni normal, tocmai pentru că organismul lor respinge o mare parte dintre alimente, fară motiv.
Sensibilitate crescută la mirosuri
Simțul olfactiv devine foarte sensibil în sarcina, cu atât mai mult într-o sarcină toxică. Orice fel de miros, indiferent daca este puternic sau nu, poate declanșa un episod de greată și vărsături. Mirosul de mâncare și fum de țigară sunt pe primele locuri la capitolul factori declanșatori.
Durerile abdominale în sarcina toxică
Episoadele de vărsături severe sunt însoțite și de dureri abdominale. Numai un consult de specialitate poate ajuta la o diagnosticare exactă, din acest punct de vedere. Cu atât mai mult cu cât durerile abdominale pot indica și alt tip de complicații în sarcină.