Tot ce trebuie să știi despre alergia alimentară
Alergia alimentară este o reacție alergică, consecinţă a alergenilor alimentari. Recentele studii științifice ale imunologilor au arătat, că la unii oameni imunoglobulinele din clasa E (reactive) sunt în creştere chiar înainte de manifestarea simptomelor bolii.
Cauzele bolii
Boala poate fi cauzată de aditivi alimentari, polen de plante, diferite mirosuri, preparate medicale, produse chimice de uz casnic etc. Din pricina lor, o persoană devine dependentă, sensibilă la alergenii, care îi pot afecta.
La etapa actuală, numărul de boli alergice, inclusiv alergia alimentară, crește cu fiecare zi. Fenomenul e uşor explicabil — utilizarea nejustificată a nitraților în cultivarea produselor agricole.
Studiile au arătat, că la copiii hrăniţi cu laptele matern, alergiile sunt mai puțin frecvente. Ei au o imunitate puternică.
Simptomele
Stomacul este primul organ, care reacţionează, deoarece el primește atacul. Pacientul vomită, are disfuncţie la stomac, dureri abdominale. După aceasta, pe piele apar erupții cutanate și mâncărime, ea se înroșeşte. În unele cazuri apar tuse, nas înfundat și spasme bronșice.
Alergia se poate dezvolta rapid – doar la câteva minute după utilizarea produsului care conține un alergen. Pacientul are vomă, diaree, apare urticaria.
Diagnosticul
Boala este diagnosticată prin metode de laborator pentru identificarea imunoglobulinelor din clasa E. Dacă numărul acestora în serul de sânge crește, se conchide că persoana este alergică. Datorită acestor investigaţii boala poate fi identificată chiar înainte de a manifesta simptomele ei.
Tratamentul
Pentru un tratament rezultativ e necesar să să fie eliminat efectul alergenului.
Sursă: Sănătate