7 beneficii ale vitaminei C
Vitamina C este o vitamină esențială din punctul de vedere al sănătății noastre pe care corpul nostru nu o poate produce. Vitamina C este hidrosolubilă și se găsește în multe fructe și legume, cum ar fi portocalele, căpșunile, kiwi, ardeii grași, broccoli, varza sau spanacul.
Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați. Deși e recomandat să consumăm alimente bogate în vitamina C, mulți oameni apelează la suplimente alimentare (cum ar fi vitamina C 1000 mg) pentru a-și asigura aportul zilnic.
Aici aveți 7 beneficii dovedite științific ale consumului de vitamina C:
1. Reduce riscul îmbolnăvirilor cronice
Vitamina C este un antioxidant puternic care susține sistemul nostru imunitar. Antioxidanții sunt molecule care stimulează și întăresc sistemul imunitar prin protejarea celulelor față de moleculele dăunătoare numite radicali liberi.
Acumularea radicalilor liberi în organism rezultă într-o stare numită stres oxidativ, care poate fi legată de multe boli cronice.
Studiile arată că un aport ridicat de vitamina C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%, astfel ne ajută sistemul imunitar în combaterea inflamațiilor.
2. Poate ajuta în stabilizarea tensiunii arteriale crescute
Aproximativ o treime din adulții americani suferă de tensiune arterială ridicată care crește riscul de boli cardiovasculare, principala cauză de deces la nivel global.
Studii realizate atât pe animale cât și pe oameni arată că vitamina C ajută la scăderea tensiunii arteriale întrucât contribuie la relaxarea vaselor sanguine care transportă sângele din inimă.
Deși aceste rezultate sunt promițătoare, nu știm încă dacă efectele vitaminei C asupra tensiunii sunt de lungă durată, așadar persoanele cu tensiune ridicată nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe vitamina C pentru tratamentul tensiunii ridicate.
3. Scade riscul îmbolnăvirilor cardiovasculare
Bolile de inimă sunt principala cauză a deceselor la nivel global. Există mulți factori care cresc riscul afecțiunilor cardiovasculare, printre care tensiunea arterială ridicată, nivelul ridicat de trigliceride sau colesterol LDL (colesterol rău), precum și nivelul scăzut de colesterol HDL (colesterol bun).
Consumul de vitamina C poate reduce acești factori de risc, așadar reduce riscul de boli cardiovasculare. Deși studiile atestă că vitamina C – atât din alimente cât și din suplimente – scade riscul bolilor de inimă, oamenii de știință nu știu cu siguranță dacă persoanele care consumau alimente bogate în vitamina C aveau și un stil de viață mai sănătos decât cei care luau suplimente.
Pe scurt, se pare că dacă consumăm măcar un comprimat de vitamina C 1000 pe zi, acesta va contribui la sănătatea inimii noastre și la prevenirea bolilor de inimă.
4. Poate scădea nivelul de acid uric din sânge și ajută la prevenirea atacurilor de gută
Guta este un tip de artrită care afectează aproximativ 4% din adulții americani. Este o afecțiune incredibil de dureroasă, simptomele sale includ inflamarea articulațiilor, în special la degetele mari de la picioare, umflături și durere severă. Guta apare atunci când nivelul de acid uric din sânge crește, se cristalizează și se depune în articulații.
Studiile arată că persoanele care consumă mai multă vitamina C au nivelul de acid uric mai mic, așadar vitamina C contribuie la prevenirea atacurilor de gută.
5. Ajută la prevenirea deficienței de fier
Fierul este un nutrient foarte important, care îndeplinește mai multe roluri în organismul nostru. Este esențial în producerea globulelor roșii și transportarea oxigenului prin corp.
Suplimentele de vitamina C facilitează absorbția fierului din alimente, ceea ce este foarte important mai ales în cazul persoanelor care nu consumă carne, deoarece fierul din plante se absoarbe mai greu decât cel din carne. 100 mg de vitamina C poate îmbunătăți cu 67% absorbția de fier, drept urmare, ajută la reducerea riscului de anemie în rândul persoanelor predispuse la deficiență de fier.
6. Îmbunătățește imunitatea
Întărirea sistemului imunitar este una dintre principalele motive pentru care oamenii iau vitamina C 1000. Vitamina C contribuie la producerea globulelor albe care ne ajută în combaterea infecțiilor și contribuie la funcționarea lor mai eficientă prin protejarea lor față de moleculele dăunătoare, cum ar fi radicalii liberi.
Vitamina C este esențială și pentru sănătatea pielii, deoarece proprietățile sale antioxidante întăresc barierele pielii.
7. Protejează memoria și gândirea
Demența este un termen larg utilizat pentru a descrie diferitele probleme de memorie și gândire. Afectează aproximativ 35 de milioane de oameni la nivel global și apare de obicei odată cu înaintarea în vârstă.
Studiile arată că stresul oxidativ și inflamațiile apărute în apropierea sistemul nervos central pot crește riscul de demență. Vitamina C este un antioxidant puternic, iar atunci când nivelul de vitamina C este scăzut, poate scădea abilitatea de gândire și memorare.
Deși sunt necesare mai multe cercetări cu privire la efectele vitaminei C asupra sănătății sistemului nervos, se poate spune că suplimentele de vitamina C și alimentele bogate în această vitamină pot contribui la prevenirea demenței.
Sursa: Vitaking