Afectiuni provocate de machiaj
Machiajul – Afectiuni provocate
Purtatorii de lentile de contact, persoanele cu piele sensibila sau care manifesta alergii sunt cele mai predispuse la aparitia problemelor determinate de utilizarea produselor de machiaj pentru ochi. Cu toate acestea oricine foloseste produse de make-up pentru ochi trebuie sa cunoasca anumite reguli de baza care pot ajuta la prevenirea afectiunilor sau a unei infectii.
Machiajul este adesea responsabil pentru unele dintre afectiunile ochiului si poate contribui la declansarea urmatoarelor conditii:
– dermatita alergica de contact;
– infectii;
– lacrimarea ochilor;
– uscarea ochilor;
– traumatisme la nivelul ochilor;
– inflamatie cronica;
– salazion.
Ce fel de probleme pot sa apara?
Cea mai serioasa problema legata de machiajul ochilor implica afectiuni la nivelul corneei, care pot avea loc deseori in urma utilizarii produselor cosmetice. Rimelul sau creionul de ochi poate zgaria corneea. Ocazional, o eroziune corneana se poate infecta si se poate transforma intr-un ulcer cornean care poate duce chiar si la orbire. Leziunile corneei sunt, de obicei, dureroase si necesita intotdeauna o atentie medicala prompta.
Toate produsele de make-up pentru ochi contin conservanti care au rolul de a impiedica formarea bacteriilor. Cu toate acestea, in cazul in care nu se iau anumite masuri de precautie, se pot dezvolta in continuare bacterii pe piele, dupa utilizare. La unele femei se va dezvolta frecvent conjunctivita ca urmare a contactului si contaminarii ochilor cu produsele sau aplicatoarele de machiaj.
Desi conservantii protejeaza partial pielea impotriva infectiilor, acestia pot irita ochii si pielea persoanelor sensibile. In plus, unii oameni pot fi alergici la arome sau alte ingrediente din compozitia produselor cosmetice. In cazul acestora apare lacrimarea, mancarimea si roseata ochilor sau umflarea si exfolierea pleoapelor. Ar putea fi necesar ca persoanele alergice sa incerce diferite produse hipoalergenice pana cand vor descoperi unul pe care il vor putea utiliza in siguranta.
Aplicarea cu prudenta a machiajului ochilor
Unii medici sunt destul de ingrijorati cu privire la modul in care unele persoane isi machiaza ochii. Machiajul ochilor este aplicat deseori in partea superioara a glandelor pleoapelor, numite glande meibomiene. Aceste glande joaca un rol crucial in crearea unui mediu sanatos al ochiului si atunci cand acestea sunt blocate, se vor dezvolta salazioane dureroase, uscaciunea si iritarea ochilor. Unele persoane pot fi alergice la unele dintre ingrediente si conservanti si pot dezvolta dermatita alergica. Utilizarea din abundenta a rimelului creste riscul aparitiei leziunilor pigmentate care apar pe partea alba a ochiului.