Arsuri solare
Cu totii ne dorim sa avem un bronz frumos pe timpul verii, iar expunerea la soare are si alte beneficii cum ar fi: stimularea secretiei de vitamina D, fixarea calciului si a fosforului in oase (ajuta la combaterea rahitismului la copii si a osteomalaciei la adulti), ameliorarea durerilor articulare si intarirea sistemul imun.
Cu toate acestea, expunerea prelungita poate duce la aparitia unor leziuni la nivelul pielii – arsurile solare. Fie din neatentie – dormitul pe plaja, expunere la soare in timpul amiezii, fie din dorinta de a obtine cat mai rapid un bronz inchis, multe persoane ajung sa se prezinte la medic sau in farmacii cu arsuri solare dureroase, care uneori pot agrava o conditie patologica preexistenta sau predispun la cancer de piele.
Factorii de risc in arsurile solare
In producerea arsurilor solare intervin o serie de factori de risc ce influenteaza semnificativ gravitatea acestor leziuni. Iata cativa dintre acestia:
– momentul expunerii (riscul este mai mare de a face o arsura solara daca expunerea se face intre orele 10 dimineata si 4 dupa-amiaza);
– timpul de expunere la soare, intensitatea razelor, sensibilitatea pielii;
– consumul de alcool inaintea expunerii (are efect deshidratant), afectiuni ale pielii, zone iritate;
– altitudinea: cu cat creste inaltimea, cu atat scade gradul de filtrare a radiatiilor solare;
– perioada anului – riscul este mai crescut in lunile de vara, datorita pozitiei soarelui;
– persoanele blonde, pistruiate si cu pielea alba sunt cele mai predispuse arsurilor solare.
Simptomele arsurilor solare
Soarele emite radiatii ultraviolete (radiatii UV) al caror efect nociv asupra organismului este recunoscut de toti specialistii. Expunerea solara fara mijloace de protectie adecvate poate duce la aparitia unor leziuni, uneori destul de serioase, la nivelul pielii.
Simptomele arsurilor solare se manifesta prin dureri locale de intensitate moderata, caldura locala, o zona tegumentara intens rosiatica, senzatie de mancarime si usturime la nivelul ariei afectate. Daca durerile sunt intense, zonele de piele au aceleasi caracteristici de mai sus, insa dupa un timp apar basicute (flictene), arsura are o gravitate mai mare (poate determina deshidratarea pacientului si favorizeaza suprainfectia). In aceasta situatie este recomandata prezentarea la medicul specialist.
In cazul in care simptomatologia se agraveaza: urinari dese, febra, frison, diaree, greata, varsaturi, ameteli, este necesara vizita de urgenta la spital.
Expunerea la soare mai poate determina, pe langa arsuri, si alte afectiuni: insolatie, deshidratare si dureri de cap, probleme de vedere, leziuni ale retinei cauzate de lumina solara puternica, imbatranirea pielii (aparitia unor pete mici, maronii pe maini, spate, umeri, obraji), aparitia prematura a ridurilor, creste riscul aparitiei cancerului de piele si transformarea maligna a unor alunite deja existente.