Câți dintre noi știm și cum funcționează somnul?
Cu toții iubim somnul, însă puțini știm și lucrurile interesante care îl alcătuiesc. Somnul este un obicei necesar funcționalității organismului nostru, care ne aduce odihnă și relaxare. Mergem la culcare zilnic, însă câți dintre noi știm și cum funcționează somnul? Somnul este definit ca fiind un proces complex esențial de întreținerea corpului și a minții. Pe tot parcursul nopții, organismul nostru trece prin mai multe etape diferite ale somnului, iar fiecare în parte contribuie la refacerea corpului. Tot pe parcursul unui somn bun are loc și regenerarea mușchilor, reglarea hormonilor și consolidarea memoriei.
Un ciclu de somn are patru etape și două tipuri: somnul REM și somnul de tip non-REM sau NREM. Primele trei etape compun tipul de somn non-Rem, iar cea de a patra este somnul REM caracterizat prin mișcarea rapidă a ochilor. Trecerea progresivă pentru toate aceste etape de somn, de la stadiul 1 și până la stadiul REM formează un ciclu de somn, care se reia în mod constant. Practic, un ciclu complet de somn la adulți durează aproximativ între 90 și 110 minute. De regulă, o persoană are 4-5 cicluri de somn pe noapte.
Fazele somnului
Așa cum spuneam și mai sus, somnul are 4 faze, trei dintre ele non-REM și ultima fază somnul REM.
- Faza 1 de somn – este cea mai ușoară etapă a somnului, fiind faza de tranziție. Aici o persoană începe să adoarmă, adică trece de la veghe la somn. În faza 1 somnul poate fi ușor perturbat, provocând trezirea. Mușchii încep să se relaxeze, iar undele cerebrale încetinesc. Tot aici intervine și relaxarea și somnolența. Există situații în care unele persoane pot experimenta tresariri musculare la adormire atunci când mușchii încep să se relaxeze. Etapa 1 de somn non-Rem durează între cinci și zece minute.
- Faza 2 de somn – este caracterizată de mișcările ochilor care se opresc, de inima care începe să bată mai lent, mușchii se relaxează, iar temperatura corpului scade. Undele cerebrale devin mai lente și apar o serie de unde ocazionale, rapide numite și fusuri de somn. Practic, în faza a doua a somnului organismul se pregătește pentru un somn profund. Aproximativ 50% din timpul total de somn al unui adult are loc în etapa a doua.
- Faza 3 de somn – este somnul profund non-REM. Persoana nu mai are nicio mișcare sau activitate musculară, iar aici este mai greu ca ea să fie trezită, deoarece corpul este mai puțin sensibil la stimulii externi. Mușchii corpului devin complet relaxați, iar ritmul respirației, tensiunea arterială și temepratura scad semnificativ. În această etapă de somn nu există nici o mișcare a ochilor, iar corpul devine imobil. În timpul somnului profund organismul produce hormoni de creștere, reglează funcțiile sistemului imunitar, dezvoltă și apără țesutul muscular și acumulează necesarul de energie pentru ziua următoare. În timpul somnului unui adult, etapa trei valorează între 5 și 15% din somnul total.
Somnul Rem este a patra etapă a somnului și are un rol esențial în procesele de îmbunătățire a memoriei, precum și în ceea ce privește starea de spirit. În această etapă mișcările ochilor sunt mai rapide, aceștia deplasându-se dintr-o parte în alta, iar undele creierului sunt mai active decât în fazele inițiale. Somnul REM este cunoscut și ca etapa a viselor în care intri la aproximativ 90 de minute după ce ai adormit. Această etapă poate să dureze și o oră, iar de regulă, un adult are 5 și 6 cicluri REM pe noapte.
Pe lângă această caracterizare, în etapa de somn REM s-au mai descoperit și alte lucruri interesante:
Somnul REM este un factor important care ne ajută să consolidăm amintiri.
În etapa 4 de somn respirație devine rapidă și neregulată.
S-a constatat că atunci când un om adoarme în stare de ebrietate, cantitățile de alcool pot reduce cantitativ și calitativ ciclurile de somn REM de care organismul are atâta nevoie.
În această etapă de somn mușchii scheletici ai corpului sunt paralizați, iar din această cauză nu se putem mișca în timpul viselor.
Tot în timpului somnului REM presiunea arterială și frecvența bătăilor inimii sunt mai intense.
În ciclul de somn REM creierul nostru este aproximativ la fel de activ ca și atunci când nu dormim.
Sursa: Cnchome.ro