Spasmul pleoapei – cauze!
Superstițiile împământenite în mintea multor români ne spun că atunci când “ni se zbate pleoapa / ochiul” vom avea parte de evenimente nefericite ori, din contră, ne așteaptă o zi bună, presărată cu întâmplări de bun augur. Știința medicală contrazice însă aceste convingeri populare și explică care sunt cauzele acestor tresăriri ale ochiului și ce putem face în privința acestora.
Ce sunt spasmele pleoapelor?
Zvâcnirile pleoapelor sunt destul de frecvent întâlnite, fiecare persoană confruntându-se cu acest lucru cel puțin de câteva ori în viață. Această tresărire a pleoapei, uneori abia perceptibilă, se numește „sindromul fasciculației benigne” sau „miochimie” (contracție musculară involuntară). Ea denotă o hiperexcitabilitate a fibrei nervoase. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează câteva secunde sau minute.
Care sunt tipurile de spasme și cum le deosebești când ți se zbate ochiul?
Există trei tipuri frecvente de spasme oculare:
- Spasmul ocular sau miokimia pleoapelor afectează doar pleoapa. Acest tip de spasm este foarte întâlnit și se întâmplă ca majoritatea oamenilor să se confrunte cu acesta. Miokimiile sau spasmele oculare implică fie pleoapa superioară sau pe cea inferioară, însă de regulă apar doar la un ochi. Atunci când aveți senzația că vi se zbate ochiul, acest spasm poate să varieze în intensitate, începând de la faptul că abia îl percepeți și până la situațiile în care simțiți că vă deranjează, că vă cauzează disconfort. Spasmul, de regulă, dispare într-un timp scurt, însă poate să reapară peste câteva ore, peste câteva zile sau după o perioadă mai lungă de timp.
- Blefarospasmul benign esențial începe ca o clipire mai deasă din ambii ochi și evoluează până când pacientul este nevoit să își țină ochii aproape închiși. Acest tip de spasm ocular este relativ rar, însă poate fi extrem de sever, afectând toate aspectele vieții. Blefarospasmul benign esențial apare, de regulă, la vârsta adultă și se agravează treptat. Cauza poate fi oboseala, stresul, lumina puternică, vântul sau poluarea din aer.
- Spasmul hemifacial implică mișcări spasme ale mușchilor de pe o parte a feței, inclusiv mișcări ale pleoapelor. Un spasm ocular minor este, de cele mai multe ori, asociat cu factorii ce țin de stilul de viață: oboseală, stres, privarea de somn, consumul de alcool, tutunul sau consumul de cofeină. Un spasm hemifacial este rar. Acesta implică ambii mușchi din preajma gurii și din apropierea pleoapei. Spre deosebire de celelalte tipuri, spasmul hemifacial afectează o singură parte a feței. Cauza poate fi o arteră care apasă pe un nerv facial.
Cauzele spasmelor oculare
Deși cauza nu este pe deplin cunoscută, medicii sunt de părere că zbaterea ochiului este o urmare a stresului și a oboselii cronice, afecțiuni specifice societății secolului XXI. Altă cauză poate fi lipsa de magneziu și de calciu, lucru care poate afecta toată musculatura, nu numai pe cea din jurul sprâncenelor și ochilor. Recomandarea este de creștere a aportului de alimente bogate în acești nutrienți. O altă cauză importantă pentru care ni se zbate pleoapa / ochiul este consumul excesiv de ciocolată neagră, cafea, alcool, ceai și alte băuturi energizante, astfel încât este bine să limitați consumul acestor alimente.
Dacă aceste tresăriri ale pleoapelor nu dispar de la sine într-o săptămână sau dacă apar și alte simptome (fotofobie, durere oculară, vedere încețoșată și neclară), ar trebui să consultați un medic oftalmolog pentru a exclude și alte diagnostice.
Sursa: Petre Bogdan