Cum să fii productivă când lucrezi de acasă
Cadrul potrivit este esențial pentru ca puterea ta de concentrare să nu aibă de suferit când lucrezi de acasă.
Lucratul de acasă vine cu o mulțime de avantaje, însă de multe ori productivitatea are de suferit din cauza cadrului atât de familiar și a nenumăratelor tentații de procrastinare din casă. Din ce în ce mai multe persoane au posibilitatea de a lucra de acasă, iar acest lucru impune și crearea unui spațiu care să stimuleze productivitatea. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în acest sens:
1. Lumina naturală, cheia către eficiență maximă
Primul factor de care ar trebui să ții cont este amplasarea mesei de lucru într-un loc în care ai parte de cât mai multă lumină naturală. Plasarea biroului chiar în fața ferestrei te va ajuta să te concentrezi mai bine și să fii mai eficient. Lumina naturală este benefică și pentru ochi, dar și pentru reglarea ritmului circadian, ajutându-ne să ne odihnim mai bine. Întotdeauna când vine vorba despre iluminarea potrivită pentru lucru, lumina naturală este cea mai potrivită.
2. Iluminarea corectă a încăperii. Ce tip de lumină ne ajută să ne concentrăm mai bine
Sigur, lumina naturală este cea mai indicată, însă iarna avem parte de ea doar până la ora 16.00. În plus, dacă te numeri printre persoanele care lucrează mai bine noaptea târziu, atunci depinzi în mare măsură de lumina artificială.
Care este lumina potrivită pentru lucru? În primul rând, trebuie să știi că nu este vorba despre o singura sursă de lumină, ci despre mai multe. Nu este suficientă o plafonieră cu un bec cu lumină rece pentru a atinge productivitate maximă, ci este nevoie de mai mult de atât. Îți poate părea un efort prea mare pentru o chestiune atât de banală, însă realitatea este că lumina a jucat un rol esențial pentru oameni de mii de ani, iar corpul nostru nu are nevoie de ea doar pentru a funcția vizuală. Lumina este, de fapt, implicată în mai multe procese din organism, jucând un rol extrem de important atunci când vorbim despre activitatea cerebrală.
Amplasează, pentru început, o lumină principală, în centrul tavanului. Lumina trebuie să fie rece, pentru a stimula concentrarea. Vei mai avea nevoie și de lumină la nivelul mesei de lucru – o lampă sau o veioză. Lumina ambientală – de care poți avea parte folosind spoturi luminoase dispuse pe tavan de-a lungul întregii încăperi – este și ea utilă pentru relaxare, iar în combinație cu celelalte surse de iluminare vor crea mediul perfect pentru lucru.
3. Fixează un program de lucru clar și nu te abate de la el
La fel cum la serviciu ai un program de lucru clar, și acasă îți poți fixa unul. Stabilește un interval de lucru care să ți se potrivească și lucrează zilnic între aceleași ore. Nu lăsa nimic la voia întâmplării când vine vorba despre îndatoririle de serviciu, pentru că ai putea descoperi că nu ai reușit să duci nicio sarcină la final din cauza dezorganizării.
În final, cel mai important aspect pentru a fi productiv când lucrezi de acasă este să ai un spațiu dedicat acestei activități – un birou – în jurul căruia să creezi condițiile ideale atât în ceea ce privește lumina, cât și în ceea ce privește elementele care îți distrag atenția. Ținând cont de aceste aspecte cu siguranță vei observa o diferență majoră în ritmul tău de lucru.
Sursa: https://www.lighting.philips.ro