De ce ne țiuie urechile?
Tinitus este un fenomen destul de comun. Este definit că “percepția unui sunet care nu poate fi măsurabil în mod obiectiv”. Este frecvent și variază ca gravitate – într-o anumită măsură, este perfect normal să auzim zgomote pe care alții nu le aud, dar poate fi și un simptom al unei urgențe medicale care trebuie evaluată imediat. “În general, mintea nu percepe aceste sunete deoarece este mult mai interesată de cele care vin din exterior.”
Problema apare când un pacient aude aceste zgomote într-un mediu care nu este complet liniștit, iar ele încep să interfereze cu viață să de zi cu zi.
Cum se manifestă tinitusul
Daca vă confruntați cu tinitus, s-ar putea să auziți zumzete, țârâituri, clicuri, fluierături, zăngănituri, dar experiența specifică diferă de la o persoană la alta. Zgomotul poate să vină și să plece sau să fie constant. De asemenea, fenomenul poate fi temporar sau permanent. Pentru unii, sunetele pot fi auzite în medii puternice – de exemplu, într-un restaurant – în timp ce alții pot experimenta tinitus în orice moment, indiferent dacă este în jur liniște sau agitație.
Pentru a determina dacă aveți tinitus, un medic sau un audiolog va efectua un examen auditiv complet. Uneori, medicii pot face și tomografie, teste de mișcare și anumite chestionare pentru a vedea cum este afectată viața pacientului de acest fenomen.
Tinitus – cauze și simptome
Tinitus nu este o afecțiune – în schimb, medicii se referă la el ca la un simptom care semnalează o problemă cu sistemul auditiv. De obicei apare din cauza leziunilor urechii interne.
“Cea mai frecventă cauză a tinitusului este pierderea auzului”, a spus Reisacher. Alte afecțiuni care pot provoca, de asemenea, acest fenomen sunt migrenele, durerile de cap, traumatismele și încordarea musculara.
Unii oameni se confruntă cu tinitus care este direct legat de pierderea auzului senzorial, când exista leziuni la urechea internă. Această formă permanentă de pierdere a auzului este adesea legată de vârstă, dar poate rezulta și din traume sau expunerea la zgomote puternice. Aparatele auditive reprezintă o modalitate de a combate această formă de pierdere a auzului, dar nu sunt întotdeauna eficiente.
Este posibil ca alte persoane să manifeste tinitus ca urmare a pierderii auditive conductive sau când sunetele nu pot trece prin urechea externă către urechea internă. Cauzele potențiale pot include infecții, lichid sau ceară blocate în canalul urechii. De obicei, această formă de pierdere a auzului și orice tinitus înrudit poate fi tratată cu medicamente, aparate auditive, intervenții chirurgicale sau alte proceduri medicale, cum ar fi o extracție de ceară de ureche.
Cum se tratează tinitusul
Tinitus este cel mai bine tratat după determinarea cauzei de baza. Aparatul auditiv, medicamentele, intervențiile chirurgicale sau alte proceduri pot fi utilizate cu succes. “Dacă nu este disponibil niciun tratament, folosirea unui alt sunet de mascare, cum ar fi sunetele naturale sau zgomotul alb, pot ajuta la distragerea unei persoane”, a adăugat Reisacher.
Un tratament recomandat în mod obișnuit este terapia psihologica cognitivă comportamentală, care s-a dovedit că îmbunătățește calitatea generala a vieții unei persoane suferinde.
Alte tratamente includ terapie de sunet sau hipnoterapia.
Sursa: Peroz