Carențele de fier – cauze!
Zilnic organismul folosește vitamine și minerale pentru sute de procese și reacții care ne mențin echilibrul interior. Și sănătatea fizică, și cea emoțională depind de acest echilibru. Așa că, atunci când nivelurile de substanțe nutritive scad, apar manifestări diverse.
De ce apare carența de fier
Fierul este o componentă esențială a hemoglobinei, proteina din sânge care transportă oxigenul la țesuturi. Mai mult de jumătate din fierul din organism se regăsește în eritrocite. E lesne de înțeles de ce pierderile de sânge se asociază cu o scădere a nivelului de fier din corp. Dar carența de fier poate avea mai multe cauze.
- Hemoragiile. Femeile care pierd mult sânge în timpul menstruației au un risc crescut de a suferi de carență de fier. De asemenea, sângerările interne lente, cronice pot duce la scăderea dramatică a nivelului de fier și la instalarea anemiei.
- Alimentația săracă în fier. Organismul își ia necesarul de fier din alimente cum sunt carnea, ouăle, legumele cu frunze verzi și cele fortificate cu fier. Dacă sursele de fier nu se regăsesc suficient de des în dietă, apare carența.
- Absorbția deficitară a fierului din alimente. Chiar în condițiile unei alimentații echilibrate, se poate instala carența dacă fierul nu este absorbit corespunzător în sânge la nivelul intestinului subțire.
Simptomele anemiei sunt cele rezultate în urma reducerii concentrației de hemoglobină (proteina care dă culoarea roșie a sângelui) sau a reducerii numărului de hematii din circulație. Acestea sunt:
- paloare;
- oboseală care poate ajunge până la senzația de epuizare;
- dureri de cap;
- mâini și picioare reci;
- respirație accelerată;
- tahicardie (creșterea frecvenței bătăilor inimii);
- amețeli și pierderea vederii, în timp.
O hemogramă completă evidențiază anemia chiar și în cazurile în care nu au apărut simptomele.
Sursă: Totul despre mame