Deviația de sept
Deviaţia de sept este o afecţiune care apare la un număr mare de persoane şi care înseamnă o afecţiune în care septul nazal este deplasat spre stânga sau spre dreapta şi astfel, respiraţia este îngreunată. În funcţie de cât de gravă este deviaţia de sept această afecţiune ne poate influenţa calitatea vieţii sau nu.
Există situaţii când deviaţia de sept este minoră, iar pacientul nu prezintă nici un simptom, dar există şi situaţii când deviaţia este severă iar pacientul poate manifestă mai multe simptome.
Manifestările deviaţiei de sept sunt:
• obstrucţia uneia sau ambelor fose nazale care va determina o insuficienţă respiratorie, care se va manifesta mai mult în momentul în care pacientul este răcit, dacă suferă de o infecţie a tractului respirator superior sau de alergii care determină inflamaţia şi îngustarea foselor nazale;
• congestia nazală care determină rinoree;
• sângerările nazale deoarece suprafaţa septului nazal poate deveni uscată;
• infecţii frecvente sau recurente ale sinusurilor care se datorează mucozităţilor blocate în cavităţile sinusale şi astfel apar durerile faciale şi de cap;
• respiraţie zgomotoasă în timpul somnului care apare de cele mai multe ori la sugari şi la copii.
Unele persoane se nasc cu deviaţia de sept, în timp ce la altele se dezvoltă această afecţiune după leziuni sau traumatisme la nivelul nasului.
Tratamentul deviaţiei de sept presupune tratarea simptomelor prin prescrierea de decongestionante, antihistaminice şi spray-uri cu steroizi nazali.
În cazul în care pacientul nu răspunde la tratamentul simptomatic atunci se va recomanda intervenţia chirurgicală.
Sursă: Cronix