Durerea în gât sau disconfort !
Trecerea de la un sezon la altul ne afectează uneori starea de sănătate! Schimbările bruşte de temperatură de la un sezon la altul, uneori chiar de la o zi la alta, ne afectează organismul și pot apărea mici disconforturi cum ar fi durerea în gât!
Toată lumea a experimentat o durere în gât. Este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, fiind cel mai des asociată cu afecţiuni de natură virală ce afectează tractul respirator superior.
Durerea în gât este un cumul de senzaţii mai intense sau mai slabe, care se modifică pe parcursul evoluţiei bolii. Cel mai des, durerea în gât este descrisă ca o senzaţie de arsură în partea din spate a gâtului (faringele posterior), combinată cu dificultăţi de înghiţire. Uneori durerea în gât este suficient de puternică încât să determine refuzul de a mânca.
durerea în gât printre cele mai comune afecţiuni
Faringita sau durerea în gât, este termenul generic folosit pentru durerile în gât, asociate cu o senzaţie de disconfort, mai ales la înghiţire, combinată, uneori, cu mâncărime, usturime sau/şi o senzaţie neplăcută, iritativă, la nivelul faringelui – conduct musculos unde se întâlnesc calea respiratorie cu cea digestivă, are formă de pâlnie şi corespunde cavităţii bucale şi laringelui. Durerea localizată la nivelul faringelui este foarte frecvenţă, în mod special la copii şi se ameliorează cu medicaţie simptomatică, simplă, în câteva zile. Cu toate acestea, durerea în gât poate să fie şi un simptom al unor posibile afecţiuni grave, care trebuie investigate de medic şi tratate cu atenţie.
Tratamentul durerilor în gât
Dat fiind faptul că faringita are drept cauză, în cele mai multe situaţii, o infecţie virală, antibioticele nu sunt eficiente şi nu sunt recomandate.
Tratamentul pentru infecţiile virale este simptomatic (analgezice, antitermice, antiinflamatoare locale), la care se adăugă lichide multe şi odihnă. De cele mai multe ori, suferinţa trece în câteva zile, fără alte complicaţii şi fără sechele. Sunt utile tratamentul local (gargară cu apă sărată), consumul de lichide calde cu miere şi supă, calmând durerea şi susţinând vindecarea. Poate fi recomandată şi utilizarea unui umidificator sau a inhalaţiilor de abur, care pot ameliora simptomele neplăcute şi grăbi vindecarea.
Antibioticele se pot administra numai cu sfatul medicului, în cazul infecţiilor bacteriene, după un program şi într-un interval de timp care să susţină vindecarea, prevenind complicaţiile şi dezvoltarea rezistenţei la antibiotice a agentului patogen.
Durerea în gât este o suferinţă comună, de cele mai multe ori banală, care se poate vindeca repede şi care nu lasă urmări. Totuşi, dacă simptomele nu cedează în 3-5 zile, vizită la medic, pentru identificarea cauzelor, este obligatorie.
Sursă: Regina Maria