Factorii de risc in accidental vascular cerebral (AVC)
Factorii de risc in accidental vascular cerebral ( AVC)
Pentru ca intreg corpul este controlat de creier, un AVC afecteaza intreg organismul .
O parte din factorii de risc tin de conditia medicala , cum ar fi un atac ischemic precedent, hipertensiune, boli cardiace, fibrilatie atriala, hiperlipidemie, diabet zaharat ; dar sunt si factori comportamentali cum ar fi fumatul, abuzul de alcool,sedentarismul.
Ateroscleroza este responsabila de majoritatea atacurilor ischemice .
Despriderea unei placi de aterom poate provoca alt atac ischemis astfel ca tinta tratamentului este aceasta placa de aterom.
Tratamentul medicametos este important iar stilul de viata este la fel de important .
Medicatia hipolipemianta stabilizeaza placa de aterom si are si efect antioxidant .
Multi pacienti cu AVC sunt fumatori . Fumatul creste riscul AVC prin moodificarea calitatii sangelui ( creste fibrinogenul,scade elasticitatea vasului); daca un fumator renunta la fumat, in 5 ani isi revine la sansele de risc ale unui nefumator.
Activitatea fizica este un factor important in preventia AVC prin faptul ca poate controla factorii de risc ( hipertensiunea, diabetul zaharat ) si diminueaza activitatea fibrinogenului si aderarea plachetara. Se recomanda o plimbare zilnica de 30 minute .
Dieta bogata in peste, fibre, supliment de potasiu si magneziu, consumul moderat de alcool sunt sfaturi pentru o viata cu riscuri scazute de AVC.