Menu
Pasdur
Fizioterapie si recuperare medicala Oradea
  • Prima pagina
  • Despre noi
  • Servicii
  • Personal
  • Galerie foto
  • Articole
  • Contact
Close Menu
12 iunie 2014

Recuperarea in accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral – AVC-  apare atunci cand sangele nu este capabil sa ajunga la creier. Daca creierul nu primeste necesarul de sange bogat in oxigen si hrana, neuronii incep sa moara si creierul nu mai functioneaza normal. Creierul controleaza aproape toate functiile organismului astfel ca in AVC este afectat intreg corpul .
Afectarea poate fi minima sau severa si poate include paralizia, tulburari de vorbire, gandire si emotionale.

Sunt trei tipuri de AVC:
a) tranzitor, care apare cand o artera care hraneste creirul este blocata temporar si dureaza cateva secunde sau ore
b) ischemic, care apare cand un vas de sange este blocat sau ingustat de un depozit grasos (aterom)
c) hemoragic, care apare cand un vas de sange din creier se rupe cauzand hemoragie si astfel se intrerupe hranirea celulelor creirului

Cauzele AVC pot fi: depuneri de colesterol in vasele creierului; arterele gatului blocate de cheag (aterom); hipertensiunea; hipercoagulabilitatea sangelui. Parti din cheagul de sange se pot desprinde si se misca prin vasele mici ale creierului producand AVC (embolia).
Blocajul unui vas in creier sau la baza lui printr-un cheag  produce AVC (tromboza). Bolile cardiace pot forma cheaguri de sange in interiorul inimii iar fragmentele ce se pot desprinde pot provoca AVC (embolismul).
Hipertensiunea arteriala poate duce la  ingustarea arterelor creirului (stenozarea) sau la slabirea vaselor sanguine ce pot provoca sangerarea in creier.

Recuperarea  începe de fapt în spital, cât mai curând posibil după accidentul  vascular cerebral. La pacienții stabili , poate începe la două zile dupa  debutul accidentuli  vascular cerebral , și ar trebui să fie continuată,   atata  cat este necesar.
Scopul  recuperarii este de  a imbunatati functiile , astfel încât supraviețuitorul accidentului  vascular cerebral  sa poate deveni cat mai  independent. Acest lucru trebuie să fie realizat într-un mod care păstrează demnitatea și motivează pacientul  să reînvețe activitati  de bază : hranirea, imbractul , spalatul  și mersul pe jos. Familia este importanta deasemenea prin sprijinul pe care il ofera.
Dar, este important să ne amintim că pacientii  nu sunt la fel. Nu numai ca au  leziuni cerebrale diferite și dizabilități diferite, dar și interese diferite,
un stil de viață diferit, dar și  alte priorități. Ce este cel mai important pentru cineva, nu este la fel pentru altcineva!

Abordarea moderna (multimodala) in tratamentul recuperator al AVC , tinteste imbunatatirea activiatilor creierului folosind o combinatie de exercitii. Astfel daca pacientul  a suferit un AVC stang si are tulburari de vorbire , trebuie sa lucreze si cu alte functii ale creirului. Pentru asta  folosim: exercitii de gandire (jocuri de cuvinte, jocuri cu numere) , exercitii de miscare pe partea dreapta a corpului si stimulare senzoriala, tot pe  partera dreapta a corpului.

Recuperarea in boala Parkinson Cum sa regasesti starea de bine

Related Posts

girl-detox-fruit

articole

Simți nevoia să faci o detoxifiere? Iată cum!

caring-for-your-smile-after-braces

articole

Obține un zâmbet perfect cu ajutorul aparatului dentar!

Pregnant Girl Touching Mouth Sitting On Couch Indoor

articole

Sunteți însărcinată și vă este rău mai mereu?

Back To Top
© Pasdur 2021
Designed Visual Brand