Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat?
O dată cu renunţarea la fumat, unele persoane înlătura şi evita orice le-ar putea aminti de acest obicei. O dată ce au renunţat, ei nu se mai reapuca. Însă, pentru multe persoane nu este chiar aşa uşor. Atunci când fumezi, corpul râvneşte după nicotina din ţigară. A renunţa la fumat, e mult mai greu decât atunci când încerci să-ţi schimbi orice alt obicei. E greu, dar se poate! Poţi renunţa fie reducând treptat numărul ţigărilor, fie renunţând dintr-o dată la ele. Nu există un plan, o strategie valabilă pentru toată lumea. Îţi poţi dubla sau chiar tripla şansele de reuşită folosind în paralel şi un tratament medicamentos.
Metode ajutătoare pentru renunţarea la fumat:
- medicaţia (terapia de înlocuire a nicotinei şi bupropionul)
- activarea în cadrul unor programe şi asociaţii anti-fumat
- comunicarea permanentă cu medicul şi terapeutul.
Poţi să renunţi la fumat şi să te reapuci de mai multe ori, până să reuşeşti definitiv acest lucru. Majoritatea persoanelor fumătoare au multe tentative înainte de a reuşi să scape pentru totdeauna de acest obicei. Important este să nu te opreşti, ci să continui să încerci.
De ce este aşa greu să renunţi la fumat?
Pentru cei mai mulţi este foarte greu să renunţe datorită dependenţei de nicotină şi astfel sunt tentaţi să cedeze. Renunţarea la fumat poate da insomnii, iritabilitate, depresie, ceea ce face că tot acest proces să devină foarte dificil. Pe lângă toate aceste simptome fizice, pot apărea şi reacţii de natură psihologică sau emoţională. Odată ce te-ai hotărât să renunţi la fumat, trebuie să încerci să te descurci şi altfel în situaţii de stres şi emoţie, nu aprinzându-ţi o ţigară.
Eşti pregătit să renunţi?
Dacă îţi poţi răspunde la această întrebare, şansele tale vor creşte semnificativ. Dacă nu te simţi încă pregătit pentru asta dar totuşi îţi doreşti, continua să te pregăteşti, să te informezi ce înseamnă să renunţi la fumat şi vei reuşi.
Te pot ajuta medicamentele să renunţi la fumat?
Dacă fumezi mai puţin de zece ţigări pe zi, poţi renunţa fără a folosi medicaţie corespunzătoare. În cazul în care fumezi mai mult de atât, medicamentele sunt adesea foarte utile. Acestea sunt de fapt înlocuitori ai nicotinei (NRT) şi bupropion (Zyban). Astfel, îi asiguri corpului doză de nicotină, dar fără a fuma. Produsele care înlocuiesc nicotina se pot prezenta sub formă de bandaje, guma de mestecat, pastile, spray nazal sau inhalant. Bupropion pastile, se administrează numai cu recomandarea medicului specialist. Nu conţine nicotina, este un calmant şi te ajută să treci mai uşor peste perioadele de stres şi anxietate. Ajutându-te cu aceste medicamente, şansele tale de reuşită cresc semnificativ.
Sursa: www.sfatulmedicului.ro