10 alimente benefice pentru ficat
Ficatul are rolul de a ne ajuta sa eliminam substantele toxice din organism, reusind astfel sa previna aparitia diferitelor afectiuni. Mâncatul haotic și adesea în exces, alimentele cu numeroși conservanți pe care le găsim în comerț, sunt nocive nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătatea ficatului. Acesta este sistemul principal de filtrare din organism și are numeroase funcții fără de care nu putem duce o viață normală. El sintetizează colesterolul, fosfolipidele, lipoproteinele și lipidele. De asemenea, neutralizează toxinele, jucând astfel un rol important pentru sistemul imunitar.
Iată 1o alimente sănătoase pe care trebuie să le includem în dieta noastră pentru a ne ajuta ficatul să funcționeze la capacitate maximă.
Cafeaua
Surprinzător sau nu, consumul de cafea este benefic pentru sănătatea ficatului. Consumul de cafea poate contribui, de asemenea, la reducerea riscului de a dezvolta cancer la ficat și are efecte pozitive asupra bolilor hepatice și a inflamației ficatului.
Ceai
Ceaiurile negru și verde pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de enzime și grăsimi din ficat
Grapefruit
Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul. Cei doi antioxidanți principali găsiți în grapefruit sunt naringenina și naringina. Se știe că efectele protectoare ale acestui fruct se manifestă în două direcții importante: reducerea inflamației și protejarea celulelor.
Afine și merișoare
Afinele și merișoarele conțin antocianine, antioxidanți care au numeroase beneficii pentru sănătate. Unele dintre aceste beneficii sunt legate de protejarea ficatului.
Struguri
Strugurii, în special soiurile roșii, conțin o varietate de compuși importanți pentru sănătate. Există o serie de studii care au arătat că strugurii și extractul din semințe de struguri protejează ficatul și luptă împotriva inflamațiilor din corp.
Suc de sfeclă
Sucul de sfeclă roșie este o sursă de nitrați și antioxidanți, care pot proteja sănătatea inimii și pot reduce daunele oxidative și inflamațiile din organism.
Legume crucifere
Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida sau varza de Bruxelles, sunt foarte bogate în fibre. Consumul acestor legume crește nivelul enzimelor de detoxifiere și protejează ficatul de apariția unor afecțiuni nedorite. Acest tip de legume își păstrează proprietățile nu doar atunci când sunt consumate crude, ci și când sunt gătite.
Nucile sunt bogate în grăsimi bune, substanțe nutritive – inclusiv vitamina E antioxidantă – și compuși benefici ai plantelor. Consumul lor este esențial pentru o bună funcționare a sistemului cardiovascular, dar și pentru sănătatea ficatului.
Pește gras
Peștele gras conține acizi grași omega-3, grăsimi sănătoase care ajută la reducerea inflamației și au reduc riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.
Ulei de măsline
Studiile arată că uleiul de măsline ajută la scăderea nivelului de grăsime din ficat, la creșterea fluxului sanguin și la îmbunătățirea nivelului de enzime hepatice.
Sursa: Cotidianul.ro