Magneziul un mineral esențial
Magneziul – Reglează colesterolul, asigură sănătatea inimii, ajută la circulația sângelui, purifică organismul. Acesta este al patrulea mineral din punct de vedere al concentrației în organism, având un rol important pentru sănătatea organismului și a creierului.
Dat fiind faptul că magneziul este atât de important pentru organism, dar și pentru că deficiența de magneziu este extrem de comună, află care sunt cele mai importante beneficii ale acestuia:
1. Asigură o digestie bună
Băzându-se pe magneziu, organismul nu trece prin probleme gastrice gen balonare, constipație sau disconfort abdominal. El susține și absorbția nutrienților, stimulând producția de acid clorhidric din stomac și a bilei la nivelul ficatului.
Cea mai mare parte a tubului digestiv prezintă un tip de musculatură care funcționează fără ca noi să fim conștienți de toate acestea.
Magneziul este un mineral important pentru funcționarea acestor mușchi care prezintă printre rolurile lor: funcția de amestecare a alimentelor în stomac cu sucul gastric – prin contracția musculaturii netede a stomacului sau funcția de propulsie și înaintare a alimentelor în intestine.
2. Susține sănătatea inimii
Magneziul ajută în inițierea contracției mușchiului inimii – miocardul – despre care se știe ca prezintă și automatism. Lipsa de magneziu în organism influențează bătăile inimii și predispune la afecțiuni cardiace. Magneziul participă și la asigurarea echilibrului electrolitic și a distribuției eficiente a unor elemente precum potasiu, calciu și altor nutrienți.
3. Este esențial pentru mușchi
Mușchii sunt de asemenea organe care au nevoie de magneziu pentru a funcționa optim. Mușchii noștri sunt inervați atât de fibre nervoase ce ne ajută să controlăm zona de mișcări voluntare, cât și de fibre nervoase care controlează involuntar tonusul muscular.
De asemenea, acesta relaxează muschii incordați, pentru că fără magneziu se dezvolta acid lactic, mușchii nu se relaxează cum trebuie și apar crampele.
4. Sistem osos mai puternic
În ciuda credințelor populare, calciul nu este singurul mineral necesar pentru sănătatea oaselor și dinților, ba chiar ar putea crea alte probleme de sănătate inclusiv la nivelul sistemului osos, în contextul nepotrivit, dar asta e o discuție separată.
Sănătatea sistemului osos este asigurată cam de 18 nutrienți esențiali, magneziul fiind unul dintre ei, prin capacitatea sa de stimulare a hormonului denumit calcitonină și prin supresia hormonului paratiroid care distruge oasele.
5. Susține sistemul nervos și ne ajută să avem un somn mai bun
Serotonina, care relaxează sistemul nervos și controlează starea generală, este dependentă de prezența magneziului. Probabil că nu de puține ori ai și auzit ca magneziul este recomandat pentru reducerea stresului.
În egală măsura, magneziul reglează și secreția de melatonină, cea care generează un somn mai bun. Reducând stresul și tensiunea acumulate pe parcursul zilei, somnul nostru va deveni mult mai odihnitor și vom ține departe și insomniile.
6. Scade riscul de depresie
Eliberarea unei cantități suficiente de serotonină, un neurotransmițător care reglează dispoziția. Deficitul de magneziu poate provoca o depresie severă.
7. Magneziul este considerat un adevărat purificator pentru organism datorită capacităţii sale de detoxifiere
Metalele grele, substanţele chimice din mediul înconjurător sau din alimentele nesănătoase, pesticidele şi ierbicidele, precum şi alte toxine care ne pătrund în corp şi ne atacă organele vitale sunt neutralizate şi eliminate mai uşor dacă nivelul de magneziu este în limite normale.
Așa cum am spus, magneziul echilibrează electroliții din organism, iar acest lucru conduce la scăderea edemelor și retenției de apa.
8. Reglează coagularea sângelui
Cheagurile sau trombii sunt particule de sange care se aduna pentru a forma un “dop” care inhiba sangerarea si care incurajeaza vindecarea. De aceea raportul dintre calciu si magneziu este important, deoarece in timp ce calciul este responsabil de formarea cheagurilor de sange (are rol in coagularea sangelui), magneziul este cel responsabil pentru sfarsitul lor.
Mentinerea unui echilibru intre calciu si magneziu impiedica formarea patologica a cheagurilor de sange, tocmai pentru ca cel care incurajeaza formarea cheagurilor de sange este calciul, iar magneziul incurajeaza distrugerea cheagurilor.
Magneziul îndeplinește foarte multe roluri în organism, începând de la buna funcționare a mușchilor și până la ceea ce se întâmplă în metabolism. Acesta are un rol important în stimularea absorbției mineralelor. Magneziul ajută corpul să absoarbă minerale importante, precum calciul, potasiul, fosforul și sodiul, cât și să absoarbă vitamine esențiale.
9. Echilibrează balanța între calciu și fosfor din saliva, ceea ce ne menține și dinții sănătoși