Alimente care îți curăță dinții
Este important pentru sănătate și frumusețe să avem o dietă sănătoasă, să ne păstrăm silueta și zâmbetul de invidiat. Alimentele pe care le consumăm ne influențează silueta, însă același lucru este valabil şi în privinţa danturii. Sănătatea dinților tăi este importantă, există destul de puține băuturi și alimente care pot provoca colorarea dinților, iar dacă le cunoști poți să le eviți sau să iei măsuri de igienă dentară, pentru a le combate efectele secundare
Iată câteva alimente pentru o dantură sănătoasă:
Verdețurile
Experții nutriționiști promovează beneficiile verdețurilor de ani de zile, însă poate nu știai că sunt bune și pentru dantură. Kale și spanacul, în particular, sunt pline de vitamine și minerale. Conțin o cantitate mare de calciu, ceea ce ajută la întărirea smalțului dentar, și acid folic, care are efecte benefice asupra gingiilor.
Iaurtul
Nu e nicio îndoială că oasele tale, inclusiv dinții, au nevoie de calciu și proteine ca să fie sănătoase. Vestea proastă este că organismul nu produce suficient calciu de la sine. Însă vestea bună e că iaurtul (în special cel grecesc) este abundent în calciu și proteine, ba chiar și probiotice (bacterii sănătoase), care ajută la crearea unor bacterii sănătoase în cavitatea bucală, având un rol de combatere împotriva bacteriilor cauzatoare de cavități.
Brânza
Ceea ce consumi zilnic este extrem de important în privința sănătății oaselor tale. Iubitorii de brânză se vor bucura să știe că aceasta are niveluri ridicate de fosfat și calciu, benefice oaselor. Brânza de asemenea are și alte beneficii – echilibrează nivelul de PH din cavitatea bucală, reduce acidul dăunător și minimizează riscul apariției cavităților. Mai mult, medicii dentiști recomandă să mănânci o bucățică de brânză cheddar după masă, pentru a combate eroziunea cauzată de acid.
Merele
Merele sunt acide și sunt cunoscute pentru faptul că au în compoziție o cantitate ridicată de zahăr, de aceea este de înțeles de ce unii consideră că nu asigură o valoare nutrițională potrivită. Însă, merele au două beneficii majore – apă și fibre. Apa regăsită în mere ajută la diluarea zahărului pe care-l conțin. Consumarea merelor duce la creșterea nivelului de salivă, eliminând resturile alimentare și bacteriile dăunătoare. Mai mult decât atât, textura fibroasă a merelor stimulează gingiile.
Morcovii
Precum merele, natura crocantă a morcovilor sugerează că au o cantitate mare de apă și de fibre, ceea ce înseamnă sănătate curată pentru cavitatea bucală! Ei sunt de asemenea recunoscuți pentru combaterea cavităților, întrucât mușcatul dintr-un morcov are efectul unui periaj natural. Nivelul ridicat de keratină din morcovi nu e benefic doar pentru păr, ci și pentru lupta împotriva plăcii dentare. Mai mult, morcovii sunt abundenți în vitamina A, care este vitală pentru întărirea smalțului.
Strugurii
Cei care sunt mari amatori de struguri albi trebuie să ştie că vor scăpa mult mai uşor de petele inestetice de pe dinţi, asta mai ales datorită acidului pe care aceştia îl conţin. Aceştia au şi un efect remineralizant şi conţin vitamine din complexul B, K, C, A, dar şi potasiu, fosfor, magneziu şi siliciu.
Căpșunile
Căpșunile conțin acid malic și ajută la înălbirea smalțului. Surprinzător, nu? Poți, de asemenea, să folosești căpșuni pentru a crea pastă de dinți acasă. Zdrobește o căpșună până se face pulpă, mixează cu bicarbonat de sodiu și aplică pe întreaga suprafață a danturii tale, cu o periuță de dinți soft, periind abia după 5 minute. Cu toate astea, dacă în dieta zilnică se regăsesc căpșuni, trebuie să folosești constant ață dentară, din cauza semințelor care se pot ascunde între dinți și pot cauza placa dentară.