Urticaria, factorii determinanți și tratament
Urticaria reprezinta o eruptie brusca, sub forma de papule (basicute) si placi eritematoase (pete rosii extinse), mobile, intens pruriginoase care persista mai putin de 6 saptamani-urticaria cu forma acuta. Afectiunea reprezinta cea mai frecventa afectiune dermatologica tratata in cadrul serviciilor de urgenta din intreaga lume.
Cum se manifesta boala
Urticaria se manifesta prin aparitia a 3 tipuri de leziuni:
- Edem – dilatatia vasculara favorizeaza transudarea plasmei (acumulare de lichid în spatiul interstitial) datorita permeabilitatii vasculare crescute;
- Eritem – sau roseata pielii se datoreaza vasodilatatiei cu eliberarea mediatorilor neurali;
- Pruritul – mancarimea este data de stimularea terminatiilor nervoase de catre mediatorii chimici.
Care sunt factorii determinanti ai urticariei
Aparitia urticariei poate fi declansata atat de mecanisme alergice cat si nonalergice, leziunile tegumentare fiind datorate eliberarii de histamina si al altor compusi in urma degranularii mastocitare. Aceste substante determina dilatatie vasculara, extravazare de fluide in derm si aparitia edemului consecutiv.
Cei mai intalniti alergeni care determina aparitia urticariei sunt reprezentati de:
- Alimente: lapte de vaca, oua, alune, nuci, soia, fructe de mare, capsuni, fructe de padure, kiwi, cacao;
- Aditivii alimentari si conservatii determina alergii alimentare insotite de urticarie;
- Medicamente: aspirina, anumite antibiotice, analgezicele, medicatia antireumatica;
- Agenti chimici care intra in compozitia cosmeticelor, parfumurilor, detergentilor;
- Factori externi: radiatii UV, frig extrem, apa, vibratii, presiune (haine stramte, ortostatism prelungit);
- Intepaturile de insecte: viespi, albine, paianjeni, tantari, furnici;
- Factori de stress emotional.
Medicul specialist alergolog poate indica efectuarea de teste cutanate sau prick test sau a panelurilor de alergeni din sange venos periferic pentru determinarea agentului etiologic care declanseaza manifestarile cutanate, mai ales in situatiile de urticarie cronica.
Care este tratamentul afectiunii
Cea mai insemnata metoda de preventie a urticariei o reprezinta identificarea corecta a agentului etiologic care i-a determinat aparitia si indepartarea acestuia pe cat posibil (realizabil in aproximativ 50% din cazuri). In cazul urticariei acute cu punct de plecare alimentar sau medicamentos este recomandat ca pacientul sa tina un “jurnal” al alimentelor consumate si a medicatiei administrate in care sa consemneze momentul aparitiei eruptiilor cutanate, astfel fiind mai usoara izolarea agentului etiologic al afectiunii.
In cazul pacientilor cu istoric de boala este recomandata evitarea administrarii de aspirina, antiinflamatoarelor nesteroidiene dar si a opiaceelor si alcoolului.
Tratamentul medicamentos al afectiunii cuprinde utilizarea antihistaminicelor H1 care blocheaza receptorii de histamina de pe suprafata celulelor, diminuand astfel pruritul si consecutiv starea generala de disconfort a pacientului. Medicul curant este cel care decide tipul si doza de antihistaminic ce urmeaza a fi utilizat dar si intervalul orar la care se va administra.
In situatiile in care nu se obtine un rezultat favorabil dupa administrarea antihistaminicelor se poate recurge la terapia cortizonica (prednison sau metilprednisolon) dar pentru o durata scurta de timp in general mai putin de 7 zile sau imunomodulatoare specifice.
Cazurile severe insotite de angioedem sunt tratate cu adrenalina injectabila, hidrocortizon si antihistaminice datorita riscurilor implicate in acest caz.
Sursa: Medicover