Guta
Guta este reprezinta o forma de inflamatie a articulatiilor, adica un tip de artrita caracterizata prin episoade dureroase afiliate inflamatiei articulatiilor. Aceasta se caracterizeaza prin durere, edem, roseata si inflamare locala precum si prin nefunctionalitatea articulatiei.
Guta incepe de obicei la degetul mare de la picior( podagra).Brusc, acesta devine rosu, umflat si foarte dureros. Durerea apare mai ales in cursul noptii. Boala afecteaza barbatii de orice varsta si unele femei dupa menopauza. In general, aceasta nu este produsa de excesul de mancare sau de bautura , cu toate ca unii bolnavi se numara printre cei care consuma cu precadere anumite alimente.
Adevarata cauza este acidului uric, un produs care rezulta in mod normal in organism ca urmare a prelucrarii hranei si care se elimina in mod normal prin urina. Acidul uric, odata ajuns in sange, formeaza cristale in articulatii, ceea ce produce dureri foarte mari. Orice cauza de disconfort a organismului poate produce atacul de guta: traumatisme, oboseala, stress sau o alta boala.
Uneori, guta este produsa de medicamente utilizate pentru eliminarea urinii. Acestea produc pirderea unei cantitati crescute de sare din corp.
Cristalele de acid uric se pot depozita si sub pile formand noduli (tofi), care nu sunt durerosi. Daca acesti noduli devin totusi durerosi, produc deformarea articulara si tratametul medicamentos nu reuseste micsorarea lor este recomandat tratamentul chirurgical de corectare (excizia chirurgicala a tofilor).
Atacurile repetate de guta produc artrita cronica si distruig articulatia.
Profilaxia gutei are o importanta mai redusa, intrucat majoritatea persoanelor sunt asimptomatice pana la primul atac de guta.
Se recomand administrarea corecta si regulata a tratamentului specific pentru guta, pentru a preveni recurentele acesteia. Deasemenea se recomanda scaderea in greutate abordarea unui stil de viata echilibrat, cu o dieta corespunzatoare si exercitiu fizic regulat.
Guta este de obicei tratata cu succes prin eliminarea cauzelor determinante precum si prin administrarea tratamentului medicamentos corespunzator, iar in cazurile avansate se recomanda interventia chirurgicala de excizie a tofilor.