Scolioza
Coloana vertebrala permite corpului nostru sa se roteasca in diverse planuri; ea prezinta niste curburi normale iar cand acestea sunt accentuate (cu mai mult de 10 grade) apare scolioza care adesea are forma literei “ S”.
Este bine sa depistam la timp scolioza la copiii nostri si sa o tratam pentru a limita afectarea ulterioara a intregului organism.
Putem examina copilul acasa si putem sa ne gandim la scolioza daca facem cateva gesturi simple. Privind spatele copilului , urmarim daca inaltimea umerilor este egala; putem gasi de ex umarul drept ascensionat . Vedem daca un omoplat este mai proeminent. Urmarim distanta dintre talie si creasta iliaca , si le masuram; putem gasi creasta iliaca dreapta ascensionata. Apoi copilul se apleaca si vedem curbura coloanei si daca lateral de coloana apare o bombare, ca o cocoasa intre coaste, coloana vertebrala si creasta iliaca. In cazul copilului foarte mic, urmarim pozitia in care doarme (numai pe o parte). Examinarea este bine de facut mai ales atunci cand descoperim la copilul nostru pozitii mai ciudate, un umar mai ridicat, spate prea rotunjit, o inegalitate intre memebrele inferioare sau cand se plange de dureri de spate. Sa avem in vedere faptul ca in timp, scolioza antreneaza si alte suferinte precum: durerile de cap, de spate, de gat sau de genunchi, compresiuni ale organelor interne, tulburari respiratorii etc .
Corectarea scoliozei se face cu corset, cu interventie chirirgicala si intotdeauna prin programe de gimnastica medicala, efectuate zilnic sub indrumarea fizioterapeutului.