Semne care indică că ai probleme cu glada tiroidă
Tiroida este o glandă endocrină, situată la baza porţiunii anterioare a gâtului, cu rol important în reglarea metabolismului şi a altor funcţii esenţiale ale organismului. Dereglările glandei tiroide pot duce la apariţia unor afecţiuni, cele mai comune fiind legate de producerea anormală de hormoni tiroidieni.
Hipertiroidismul apare atunci când glanda tiroidă secretă mai mulţi hormoni tiroidieni decât în mod normal. Hipotiroidismul este opusul hipertiroidismului. Tiroida produce mult mai puţini hormoni tiroidieni decât în mod normal.
Iată câteva semne că ai avea probleme cu tiroida:
Luare sau scădere în greutate
O schimbare neaşteptată în greutate este una dintre cele mai frecvente semne ale dereglării glandei tiroide. Luarea în greutate poate fi un semn al nivelurilor scăzute de hormoni tiroidieni, o afecţiune numită hipotiroidism. În mod contrar, dacă tiroida produce mai mulţi hormoni decât are corpul nevoie, s-ar putea să pierzi inexplicabil în greutate. Această afecţiune este numită hipertiroidism.
Guşa sau umflătură la nivelul gâtului
Umflarea la nivelul gâtului său guşa este un indiciu vizibil că la nivelul tiroidei ceva nu funcţionează cum trebuie. Atât în caz de hipotiroidism sau hipertiroidism poate apărea guşa. Uneori umflarea la nivelul gâtului poate fi cauzată de cancer tiroidian sau noduli canceroşi, ganglioni care cresc în interiorul tiroidei. Dar trebuie să ştii că poate fi cauzată şi de o boală care nu are legătură cu tiroida. De aceea, la apariţia acestui simptom trebuie să consulţi medicul.
Palpitaţii
Hormonii tiroidieni afectează aproape fiecare organ al corpului şi poate influenţa viteza bătăilor inimii. Persoanele cu hipotiroidism pot observa cum ritmul lor cardiac este mai lent decât de obicei. Hipertiroidismul poate cauza inima să bată mai tare. Poate declanşa creşterea presiunii sanguine şi bătăile puternice ale inimii numite palpitaţii.
Schimbări bruşte ale dispoziţiei
Tulburările glandei tiroide pot avea un impact vizibil asupra nivelului de energie şi dispoziţiei. Hipotiroidismul se asociază cu stare de oboseală, apatie şi depresie. Hipertiroidismul poate cauza anxietate, probleme cu somnul, nelinişte şi iritabilitate.
Căderea părului
Pierderea părului este un alt semn că hormonii tiroidieni sunt dezechilibraţi. Atât hipotiroidismul, cât şi hipertiroidismul pot cauza căderea părului. În majoritatea cazurilor, părul va creşte la loc odată ce dereglarea glandei tiroidei este tratată.
Intoleranţa la frig sau la căldură
Dereglările glandei tirodiei pot întrerupe capacitatea de reglare a temperaturii corpului. Persoanele cu hipotiroidism pot simţi o senzaţie de frig mai des decât de obicei. Hipertiroidismul tinde să aibă efectul opus, cauzând transpiraţie excesivă şi intoleranţa faţă de căldură.
Piele uscată şi unghii casante
Atât persoanele cu hipotiroidism, cât şi cele cu hipertiroidism au de obicei piele uscată, deshidratată, păr uscat, unghii fragile, care se exfoliază uşor.
Sursa: Sfaturi Medicale, Secom