Simtomele anemiei în sarcină
Anemia apare, de regulă, din cauza deficienței de fier din organism și multe femei suferă de forme ușoare încă dinainte de a rămâne însărcinate, însă cauzele sale pot fi și de alta natură. Nedepistata și netratată, aceasta poate cauza probleme în timpul sarcinii și poate influenta dezvoltarea acesteia. Află, totul despre simptomele, efectele și metodele de prevenție sau de tratament ale anemiei în sarcină:
Tipuri de anemie frecvente în rândul femeilor însărcinate
Scăderea numărului de globule roșii și a nivelului hemoglobinei din sânge poate avea mai multe cauze, așadar și anemiile sunt clasificate în mai multe tipuri, în funcție de deficientele din organism sau de afecțiunile care au dus la apariția simptomelor specifice:
Anemia feripriva
Acest tip de anemie apare atunci când nu consumi suficient fier sau când organismul tău nu asimilează corespunzător acest mineral. Este o forma frecventă de anemie, depistată cu precădere în rândul adolescenților și al femeilor aflate la menopauză.
Simptomele anemiei cauzate de deficienta de fier includ: paloare, dureri de cap, irascibilitate, dispnee, tahicardie, demineralizarea și sensibilizarea părului și a unghiilor.
Anemia deficitului de acid folic
Deficitul de acid folic, cunoscut și drept vitamina B9, apare în cazul unei alimentații sărace în substanțe nutritive, din cauza consumului excesiv de alcool sau în timpul sarcinii, când organismul femeilor are o nevoie mai mare de aceasta substanță care ajută la dezvoltarea fătului.
Acest tip de anemie se manifestă prin: stări de oboseală și slăbiciune, iritabilitate crescută, lipsa de concentrare, pierderi temporare de memorie.
Anemia pernicioasă sau a deficitului de vitamina B12
Acest tip de anemie apare frecvent în rândul persoanelor peste 50 de ani, dar și în cazul femeilor însărcinate. Ea poate fi ereditara sau dobândita, fiind cauzata de anumite afecțiuni autoimune, precum lupusul.
Anemia aplastica
Acest tip de anemie apare din cauza producției deficitare de celule stem. Altfel spus, măduva osoasă nu produce suficiente astfel de celule, care ajuta la producerea tuturor tipurilor de celule sangvine.
Simptomele anemiei în timpul sarcinii și posibile consecinte
Anemia se manifestă în timpul sarcinii prin stări de oboseală, dureri de cap nu foarte intense, respirație sacadată, paloare, tahicardie, scăderi bruște ale tensiunii arteriale, dificultăți de concentrare și pofte neobișnuite.
Cum poate fi prevenită anemia și care este necesarul de fier al unei femei însărcinate
Pentru a preveni anemia în timpul sarcinii și pentru a te asigura că organismul tău primește suficient fier pentru a transporta oxigenul în sânge pe parcursul celor noua luni de sarcina, este important să ai o alimentație bogata în acest mineral. Aceasta trebuie să includă nu doar fier, ci și acid folic, vitamina B12 și vitamina C, care asigura stabilizarea celorlalte și fortifica sistemul imunitar.
Produsele cerealiere care conțin fier, legumele și frunzele vezi, leguminoasele (fasole, mazăre, linte etc.), orezul brun, carnea albă și cea roșie, nucile și semințele, peștele, ouăle și fructele uscate sunt doar o parte dintre alimentele care conțin fier și care, consumate cu regularitate, pot preveni instalarea anemiei.